Plutonium naar Japan

TOKIO, 28 OKT. Een Japans schip zal binnenkort in de haven van het Franse Cherbourg 1,7 ton plutonium aan boord nemen, bestemd voor energieproeven in Japan. Volgens het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA) in Wenen zal het schip, de Akatsuki Maru, “waarschijnlijk rondom 11 november” vertrekken. Greenpeace heeft fel geprotesteerd tegen het aanstaande transport, dat volgens de milieuorganisatie levensgevaarlijk is.

Het plutonium is opgewerkt, uit verspleten uranium van Japanse centrales, door het Franse staatsbedrijf COGEMA en zal in Japan worden gebruikt voor experimenten met een snelle-kweekreactor. De Akatsuki Maru ligt nu nog in een Franse militaire haven. De Japanse overheid houdt de echte vertrekdatum en de vaarroute strikt geheim. Het grootste gevaar van het transport is namelijk een overval door terroristen, al dan niet in opdracht van een kwaadwillend regime. Van het plutonium kan vrij eenvoudig een kernbom worden gemaakt. (Reuter)