Oppositie Oekraïne in regering

MOSKOU, 28 OKT. President Leonid Kravtsjoek van de Oekraïne heeft een kleine handreiking gedaan naar de nationalistische beweging Roech. In het kabinet van zijn nieuwe premier, Leonid Koetsjma, wordt de voormalige parlementaire oppositieleider Joeri Joechnovski eerste vice-premier. Kravtsjoek heeft daarmee te kennen gegeven dat hij uit is op een informele coalitie met Roech.

Deze oppositiebeweging zelf had eerder ook al laten blijken bereid te zijn tot samenwerking met de president, nadat die zijn ex-communistische generatiegenoot Vitold Fokin als premier had laten vallen.

Joechnovski heeft de laatste tijd geen prominente politieke rol meer gespeeld in de Oekraïense politiek. Bij de presidentsverkiezingen van een jaar geleden werd hij niet alleen verslagen door Kravtsjoek doch ook gepasseerd door zijn geestverwanten uit Roech. Maar hij heeft veel prestige omdat hij twee jaar geleden als voorzitter van de oppositionele fractie Narodnaja Rada beslissende invloed heeft gehad op de Oekraïense onafhankelijkheidsstrijd. Dankzij zijn behendigheid en gematigdheid wist Roech het communistische bolwerk in het parlement toen uit elkaar te spelen in een vleugel die trouw wilde blijven aan de Sovjet-Unie en een vleugel die het nationale programma van de oppositie overnam.

De rest van het kabinet van Koetsjma bestaat voornamelijk uit technocraten. De premier zelf hoort ook tot die categorie. Tot zijn benoeming was hij president-directeur van een grote wapenfabriek in Dnepropetrovsk. Zijn lidmaatschap van het parlement was slechts een bijbaantje.

Koetsjma wil het economische hervormingsprogramma, dat in de Oekraïne zeer traag verloopt, echter laten begeleiden door een speciaal adviesorgaan dat een politieker profiel zal hebben.