Onbekende gaf FC Tenerife premie voor zege op Madrid

MADRID, 28 OKT. Het eerste elftal van de FC Tenerife heeft van “een onbekende uit Barcelona” een extra premie van zeker vijftien miljoen peseta (circa 250.000 gulden) ontvangen voor de 3-2 overwinning op Real Madrid die ervoor zorgde dat FC Barcelona op de laatste dag van de vorige competitie onverwachts kampioen werd. Het geld zou eind augustus aan de aanvoerder van het elftal zijn overhandigd door een persoon die niet wilde zeggen van wie de beloning afkomstig was en zelfs niet waarom ze werd gegeven. Eén van de spelers, Manolo Hierro, heeft echter gesuggereerd dat het geld betaald is door de club van Johan Cruijff en dat dit al voor de wedstrijd was afgesproken.

Het uitreiken en aannemen van premies is volgens het reglement van de Spaanse voetbalbond verboden wanneer het niet gaat om een beloning die verstrekt wordt door de eigen club. Toch doen er regelmatig geruchten de ronde over dergelijke praktijken. Toño, de aanvoerder van Tenerife, erkende gisteren dat het voor de bewuste wedstrijd “aanbiedingen regende” maar dat de spelers nergens op in waren gegaan uit angst in een valstrik te trappen.

Trainer Jorge Valdano kwam gisteren op voor “de eer van zijn ploeg”. Hij herinnerde er aan dat destijds juist werd gesuggereerd dat zijn ploeg wel geld zou aannemen van Madrid in ruil voor een meegaande opstelling tijdens de match. Ook wees hij er op, dat twee van de drie doelpunten die Madrid moest incasseren veroorzaakt waren door respectievelijk een blunder van doelman Buyo en een schot in eigen doel van centrale verdediger Rocha. Valdano zag overigens weinig kwaad in het aannemen van de premie. “Het is geen misstand wanneer je geld krijgt omdat je je werk goed hebt gedaan.”

Een dergelijk uitspraak werd gisteren ook opgetekend uit de mond van Ronald Koeman. “Een premie voor een overwinning lijkt me geen ernstige zaak,” aldus de Barcelona-verdediger. Het aannemen van overwinningspremies uit handen van derden is niettemin verboden, omdat de mogelijkheid bestaat dat ze geen spontane geste zijn maar het tegenbod op de verliespremie die was aangeboden door een andere belanghebbende partij. De voetbalbond heeft aangekondigd een onderzoek naar de gebeurtenissen in te stellen en gedreigd met boetes voor de spelers van Tenerife. Het bestuur van FC Barcelona overweegt intussen een juridische procedure wegens smaad tegen Manolo Hierro. Johan Cruijff gelooft niet dat de reputatie van zijn elftal door de affaire wordt geschaad en noemde de beschuldigingen gisteren ongeloofwaardig. “Aangezien wij Catalanen zijn, lijkt het me onwaarschijnlijk dat we iets hebben betaald,” zei Cruijff. De Catalanen staan in Spanje bekend om hun enorme gierigheid.