Moord ANC'er Natal

JOHANNESBURG, 28 OKT. De spanning in de Zuidafrikaanse provincie Natal is gisteren verder opgelopen door de moord op een hoge ANC-functionaris. Reggie Hadebe, vice-voorzitter van de Natal Midlands regio, werd in de nek geraakt toen onbekende schutters in een hinderlaag zijn auto onder vuur namen.

De aanslag volgde op een weekeinde van moorden op zowel aanhangers van Inkatha als het ANC, die elkaar in Natal bestrijden. Het aantal doden bij aanvallen en wraaknemingen in de afgelopen dagen is inmiddels tot boven de veertig gestegen.

Hadebe was de tweede man van de ANC-regio, die wordt geleid door Harry Gwala, de stalinist die door Inkatha wordt gezien als het brein achter executie-achtige moorden op haar aanhangers. Hadebe had zojuist een vergadering van een lokaal vredescomité in Ixopo bij Pietermaritzburg bezocht.

Het Zuidafrikaanse kabinet bespreekt vandaag maatregelen om de explosieve situatie in Natal onder controle te houden. Intussen wordt de druk steeds groter op de leiders van het ANC en Inkatha, Mandela en Buthelezi, om elkaar te ontmoeten. Tot nu toe stelt het ANC zich op het standpunt dat een directe ontmoeting met Buthelezi geen zin heeft. De beweging is bereid tot een bijeenkomst met leiders van alle politieke organisaties om het geweld te bespreken.