KLM aangeboden op rustige beurs

AMSTERDAM, 28 OKT. Op een ongeanimeerd Beursplein 5 moesten KLM en Philips vanochtend terrein prijsgeven. Bij de overige fondsen waren bij rustige handel weinig uitschieters te bespeuren.

AMSTERDAM Ondanks een hogere dollar waren de internationale waarden prijshoudend tot iets lager. KLM moest zes dubbeltjes inleveren en viel terug op 23,80 gulden. De felle concurrentie in de luchtvaartwereld zet de marges onder grote druk. Philips moest, mede onder invloed van enig buitenlands aanbod, acht dubbeltjes omlaag en ging tegen het middaguur voor 19,40 van de hand. De malaise in de afzet van consumentenelektronica zit het Eindhovense concern niet mee.

De stemmingsindex noteerde rond het middaguur onveranderd op 104,8. Fokker moest aan de vooravond van de bekendmaking van het contract met Dasa twintig cent terug op 18,60 na de afgelopen dagen onder invloed van datzelfde gegeven fors te zijn gestegen. DSM moest tien cent inleveren op 84,60. Handelaren zijn niet gerust op de cijfers die morgen worden gepubliceerd. De financiële waarden hielden zich staande. Aegon was zelfs drie dubbeltjes beter op 73,70 en Amev tien cent op 63,50. De obligatiekoersen waren onveranderd tot vijf cent lager.

NEW YORK Het Dow Jones Industrial gemiddelde daalde gisteren met 8,40 punten tot 3.235,71. Het nieuws dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal onverwacht sterk is gegroeid (2,7 procent op jaarbasis) was een aangename verrassing voor de beurs. Het enthousiasme werd getemperd door een daling van de consumenten vertrouwensindex.

LONDEN De stemming was vanochtend terughoudend in afwachting van een morgen door de minister van financiën Lamont te houden toespraak. Het FT-100 gemiddelde wees halverwege de dag een verlies aan van 8 punten op 2.661,8.

FRANKFURT Door het ontbreken van marktstimulerend nieuws ontstond vanochtend een lichte koersafbrokkeling in. Het Dax-30 gemiddelde daalde bijna vijf puntern (0,3 procent) tot 1.529.

TOKIO Het Nikkei gemiddelde voor 225 Japanse aandelen daalde vandaag bij lusteloze handel met 116,85 punten (0,68 procent) naar 17.068,41.