Kahn liefkoost teruggevonden tas en wint finale

AMSTERDAM, 28 OKT. Voor squash-wereldkampioen Jansher Khan was gisteravond in Amsterdam niet de finale van het NCM Dutch Open de belangrijkste gebeurtenis van de dag, maar het moment dat hij zijn teruggevonden tas, maandagavond uit het Frans Otten-complex gestolen, inspecteerde. Tot zijn grote opluchting zat bijna alles er nog in, rackets, schoenen en paspoort. Alleen was er wat geld verdwenen, constateerde hij, ongeveer 500 dollar. Khan, meervoudig miljonair, zorgde er echter voor dat hij vandaag toch met winst uit Nederland vertrok. Hij won de finale (3-0) van Chris Dittmar, goed voor ongeveer 12.000 dollar.

Daarom kon Khan zelfs nog de nodige sympathie opbrengen voor de persoon die maandagavond zijn tas uit de hal had meegenomen. “Hij heeft begrepen dat mijn racket en schoenen belangrijk voor me zijn. Hij moet me kennen, want hij is hier tijdens de halve finale binnengeweest. Dat geld vind ik niet belangrijk. Misschien had hij het harder nodig dan ik.” Khan dacht, zo vertelde hij na de finale, dat hij alles kwijt was. “Ik was heel verrast toen ik hoorde dat mijn tas was gevonden.” Door alle commotie ging hij de nacht na de diefstal pas om drie uur slapen en dat is ongewoon laat voor de kerngezonde Pakistaan. “Het was een rare nacht.”

Khan verklaarde ook dat het dreigement na de diefstal om de finale niet te spelen heel serieus was bedoeld. Hij zei nooit op nieuwe schoenen te spelen. Die worden altijd door anderen voor hem ingelopen. “Ik loop mijn voeten kapot op nieuwe schoenen.” De organisatie trok snel 700 gulden uit de kas en liet gistermorgen de sportstappers van de manager van Khan in Londen ophalen. De wereldkampioen bleek ze uiteindelijk niet nodig te hebben. 's Middags meldde zich namelijk een anonieme beller bij de organisatie die meedeelde dat de verdwenen tas in een bagagedepot, nummer 1604, op het Centraal Station lag. Dat bleek te kloppen.

Een half uur voor aanvang van de finale zag een opgeluchte Khan in het kantoor van de organisatie dat er alleen geld was verdwenen. Hij telde, omringd door een paar landgenoten en andere belangstellenden, eerst zijn rackets, betastte liefdevol alsof hij zijn dochter in handen had zijn schoenen en bekeek zijn papieren. Hij haalde vervolgens de spullen die hij nodig had voor de wedstrijd uit de tas en liet 'm met een glimlach in de verste hoek achter. Toen achtte hij het tijd voor de finale.

Het valt te betwijfelen of Khan op geleende schoenen wel in de problemen was gekomen tegen Chris Dittmar. Het gaat te ver om van een makkelijke zege te spreken, maar de Pakistaan bleef in deze eerste revanche van de WK-finale wel bijna voortdurend de baas op de baan. De Nederlandse bondsvoorzitter Philip van der Ven zei vooraf nog zijn geld op Dittmar te zetten. De Australiër had zich in de eerste drie partijen in Amsterdam in vorm getoond. Hij begon ook goed, maar gaf in de eerste game een 9-6 voorsprong uit handen en dat noemde Dittmar zelf een cruciaal moment.

Het werd door de enorme balvaardigheid van beide spelers een boeiende partij voor volle tribunes. Toch zou men wat meer vuurwerk mogen verwachten in een partij tussen twee spelers die een gruwelijke hekel aan elkaar hebben. Een beetje gooi- en smijtwerk kan nooit kwaad. Dat vreten de mensen. De scheldpartijen van John McEnroe zijn zeker niet nadelig geweest voor de populariteit en bekendheid van tennis. Dergelijke incidenten gaan via de tv de hele wereld over.

Maar zo zitten de meeste squashers blijkbaar niet in elkaar. Dittmar, de voorzitter van de spelersvakbond, en Khan zeker niet. Ze weten ook dat elke overtreding meteen sancties oplevert. De Egyptenaar Amar werd al eens een jaar uitgesloten omdat hij na een wedstrijd uit woede een bierglas op de bar had kapotgeslagen en de Australiër Nancarrow, ook wel de squashende McEnroe genoemd, heeft er net een schorsing opzitten voor bedreiging van een scheidsrechter.

Dus gedroegen Dittmar en Khan zich gisteravond voorbeeldig. Ze herstelden zelfs een paar foute beslissingen van de scheidsrechter die eigenlijk in hun voordeel zouden zijn uitgevallen. Natuurlijk is dat te waarderen. Dittmar sprak na afloop over het feit dat beide spelers respect voor elkaar hebben. “Het heeft geen zin om vals te spelen. Als de één het doet gaat het ander het ook doen.” En Jansher Khan, goed geluimd door de winst en zijn teruggevonden spullen, vertelde op de baan nooit problemen met Dittmar te hebben. “Hij is een klassespeler, nummer twee van de wereld.”

Jansher Khan toonde zich andermaal de nummer één en zo moest het Dutch Open het qua verrassing met het smeuïge incident rondom de gestolen tas doen. En dat was, hoe raar het ook klinkt, geen slecht alternatief.

    • Hans Klippus