Jeltsin maakt eind aan "legertje' parlement

MOSKOU, 28 OKT. President Boris Jeltsin van Rusland heeft de ordedienst van parlementsvoorzitter Roeslan Chasboelatov buiten de wet verklaard. Hij tekende vanmorgen een bevel aan zijn minister van binnenlandse zaken dit uit vijfduizend man bestaande parlementaire politiekorps te ontbinden.

Volgens Jeltsin heeft Chasboelatov zich een “onwettige gewapende formatie” verschaft. Het korps moest niet alleen het "Witte Huis' van de volksvertegenwoordiging bewaken maar ook andere gebouwen, zoals het ministerie van buitenlandse zaken en het omroepkwartier Ostankino. De ordedienst, die rechtstreeks verantwoording schuldig was aan de parlementsvoorzitter, kwam vorige week in het nieuws toen een van haar kapiteins gedood werd bij een schietpartij met de reguliere politie.

Gisteren betrokken agenten van Chasboelatov de wacht in het gebouw van het dagblad Izvestia. Ze waren daarnaartoe gestuurd om de “bezittingen van de uitgeverij”, die door het parlement worden opgeëist, te beschermen. Vannacht zijn ze daar echter weer vertrokken. De bewaking van de Izvestia is sinds vanmorgen weer in handen van de gewone politie-agenten die er altijd hebben gestaan.

De ontbinding van de ordedienst van Chasboelatov is het tweede verbod dat Jeltsin binnen een etmaal uitvaardigt. Gisteren kondigde hij al aan het Front van Nationale Redding “ongrondwettig” te verklaren. In het front is de nationaal-communistische oppositie verenigd. Het eist het aftreden van de president.

    • Hubert Smeets