Introductie OPG slaagt "redelijk'

ROTTERDAM, 28 OKT. Het syndicaat van banken dat de beursintroductie van OPG verzorgt, is er niet in geslaagd om alle beschikbare certificaten te plaatsen. Syndicaatsleider ABN Amro maakte gisteravond bekend dat “minder dan 10 procent” van de stukken voorlopig bij de introducerende banken op de plank blijven liggen.

De inschrijving, die gistermiddag om 15.00 uur sloot, is volgens ABN Amro naar redelijke tevredenheid verlopen. Het beursklimaat is op dit moment somber en beleggers tonen weinig animo om te investeren in nieuwe, onbekende fondsen. Analisten op de Amsterdamse beurs melden deze week dat de belangstelling voor de OPG-certificaten niet al te groot was. Maar gelet op de huidige marktomstandigheden, “valt de belangstelling ons in wezen mee”, zegt een woordvoerder van ABN Amro.

OPG heeft 3,45 miljoen stukken in omloop gebracht, tegen een introductiekoers van 30 gulden. Daarvan is ruim 90 procent in de inschrijvingsperiode geplaatst. Bijna 50 procent is afgenomen door institutionele beleggers, bevestigde de ABN Amro-woordvoerder vanmorgen. Grootste partij hierin is Nationale Nederlanden, dat in een voorplaatsing al 800.000 OPG-certificaten heeft verkregen.

Buitenlandse instituten hebben volgens ABN Amro 15 procent van de stukken toegewezen gekregen. Bij particuliere beleggers is 20 procent geplaatst en 15 procent is afgenomen via banken en commissionairs.