Hotelschool moet meer vrouwen toelaten

DEN HAAG, 28 OKT. De Hogere Hotelschool in Den Haag mag niet langer evenveel mannelijke als vrouwelijke studenten aannemen om zo te voorkomen dat de school het imago van een opleiding voor meisjes krijgt. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag gisteren bepaald.

Anderhalf jaar geleden won de Hogere Hotelschool een geding dat de stichting Openbaar Feministerie tegen de school had aangespannen wegens het toelatingsbeleid. Hoewel zich drie keer zoveel vrouwelijke als mannelijke kandidaten voor de opleiding aanmelden, voert de school een "fifty-fifty beleid'. De rechter bepaalde vorig jaar maart dat dit beleid weliswaar “waarschijnlijk in strijd” met de Wet Gelijke Behandeling is, maar dat het een positief effect heeft op de positie van de afgestudeerden op de arbeidsmarkt en dat juist vrouwelijke studenten daarvan profiteren.

Het gerechtshof heeft nu bepaald dat de wet “verbiedt om acht te slaan op het geslacht” van kandidaat-studenten. Volgens advocaat I. van Dijk van Openbaar Feministerie wordt met de uitspraak “mogelijk een trend bij hogescholen” omgebogen. Zij wijst erop dat het “heel curieus” is dat “een vooroordeel tegen vrouwen in een procedure wordt ingezet”. Ook is het volgens haar onterecht dat “voor sectoren waar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn”, zoals in het hotelmanagement, “niet meer vrouwen zouden mogen worden opgeleid”. Op de Hogere Hotelschool was de uitspraak vanmorgen nog niet ontvangen.