Hogere winst en omzet RJR Nabisco

De winst van het Amerikaanse tabak- en levensmiddelenconcern RJR Nabisco is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen van 123 miljoen dollar tot 182 miljoen dollar. De omzet groeide van 3,76 miljard tot 4,02 miljard dollar. Over de eerste negen maanden van het jaar steeg de winst van 207 miljoen tot 254 miljoen dollar en de omzet van 11,01 miljard tot 11,65 miljard dollar (20 miljard gulden).

Het resultaat over het derde kwartaal omvat buitengewone lasten van zeventig miljoen dollar in verband met het wegwerken van 511 miljoen dollar aan hoogrentende schulden. Het gedaalde rentepeil in de VS heeft RJR Nabisco in staat gesteld schulden met een hoge rente om te zetten in goedkopere leningen. Het concern heeft sinds eind 1988 een grote schuldenlast. Een deel daarvan is inmiddels afgelost door verkoop van bedrijfsonderdelen.

De tabakdivisie van RJR (met onder meer Camel-sigaretten) wist de omzet in het derde kwartaal met zeven procent te vergroten van 2,17 tot 2,33 miljard dollar. De omzet van de divisie levensmiddelen groeide met ongeveer zes procent van 1,6 tot 1,69 miljard dollar.