Economische groei in de VS valt hoger uit dan verwacht

WASHINGTON, 28 OKT. De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal van dit jaar gegroeid met 2,7 procent op jaarbasis. Het percentage is veel hoger dan de 1,6 procent die was verwacht.

Dit heeft het Amerikaanse ministerie van handel gisteren bekendgemaakt in het laatste rapport voor de presidentsverkiezingen van 3 november. In het voorgaande kwartaal bedroeg de groei 1,5 procent. Alleen in het eerste kwartaal was de economische groei groter, 2,9 procent op jaarbasis.

Het gunstige cijfer is een meevaller voor president Bush die het op 3 november tijdens de presidentsverkiezingen opneemt tegen kandidaat Bill Clinton. Centraal in de strijd om het Witte Huis staat de economische malaise. Bush noemde de cijfers “zeer bemoedigend voor de Amerikaanse bevolking”. Hij zei te geloven dat de cijfers zullen blijven stijgen.

Alle componenten waarmee de economische groei wordt gemeten, waren in het derde kwartaal positief, behalve de export. De grootste bijdrage aan de groei kwam van de particuliere bestedingen. Analisten menen echter dat een groei van 2,7 procent per jaar nog te laag is om te spreken van een echt economisch herstel. Vooral het feit dat er geen enkele groei van de werkgelegenheid te bespeuren valt, baart hen zorgen.

Het bruto binnenlands produkt waarin de economische groei wordt uitgedrukt, had een waarde van 4,93 biljoen dollar, het hoogste bedrag dat tot nu toe werd geregistreerd. Het lijkt erop dat de zeer trage groei van de Amerikaanse economie, die anderhalf jaar heeft geduurd, in een versnelling terecht is gekomen.

De Amerikaanse bevolking blijft echter somber gestemd over de economische situatie. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 57,3 punten in september naar 53,0 punten in oktober. Dat is het laagste punt sinds februari. Slechts 13 procent van de ondervraagde Amerikanen zei te verwachten dat het aantal banen in het komende halfjaar zal stijgen. Overigens gaven de Amerikanen wel meer geld uit dan in het tweede kwartaal: de uitgaven stegen met 27,6 miljard dollar ten opzichte van het vorige kwartaal, toen de uitgaven met 800 miljoen dollar daalden ten opzichte van de eerste drie maanden.

Tevens werd gisteren bekendgemaakt dat de inflatie in het derde kwartaal 2 procent bedroeg tegen 2,7 procent in het tweede kwartaal. Later deze week zal het ministerie van handel cijfers publiceren met betrekking tot de inkomens, de verkoop van luxe goederen en nieuwe huizen. (AP, Reuter)