Bosnische stad Jajce belegerd door Serviërs

BELGRADO/SARAJEVO, 28 OKT. Rondom de stad Jajce in het noorden van Bosnië woedt een hevige veldslag tussen de moslim-verdedigers en Servische troepen.

Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug hebben de Serviërs de stad gisteren ingenomen. Troepen van de "Servische republiek' (in Bosnië) zouden Jajce vanuit drie richtingen zijn binnengetrokken. Dit werd echter tegengesproken door Radio-Sarajevo, dat meldde dat de Serviërs bij een tegenaanval van de moslim-verdedigers terrein hebben moeten prijsgeven. Het radiostation van de Bosnische regering meldde verder dat de Serviërs bij hun aanval op Jajce hun luchtmacht hebben gebruikt. Servische helikopters zouden vanuit Banja Luka naar Jajce zijn gevlogen om de Servische troepen te bevoorraden; ze zouden de verdedigers van de stad ook hebben beschoten. Als de Serviërs hun luchtmacht hebben ingezet, betekent dat een schending van de VN-bepalingen ten aanzien van een vliegverbod in het Bosnische luchtruim.

De commandant van de moslim-troepen in het dorp Prozor in Herzegovina, Muharem Savic, heeft gisteren berichten van Radio-Sarajevo over de vernietiging van het dorp door Kroatische verdedigers bevestigd. Radio-Sarajevo meldde eerder deze week dat van het dorp niets over is na een bombardement door Kroatische belegeraars. Savic zei gisteren in Sarajevo dat “Prozor niet meer bestaat” na een vier dagen durende beschieting door dertien Kroatische tanks. Een journalist van het persbureau Reuter die Prozor gisteren bezocht meldde evenwel dat die berichten overdreven zijn, al zijn vrijwel alle gebouwen in Prozor beschadigd. De vijf- tot zesduizend inwoners zijn het dorp ontvlucht; er lopen alleen maar Kroatische militairen rond. (Reuter, AP)