Zwitsers Davis-Cupteam contra bond

GENEVE, 27 OKT. De vier Zwitserse tennissers die begin december de finale van het toernooi om de Davis Beker tegen de Verenigde Staten moeten spelen, staan achter hun Franse coach Georges Deniau. Jakob Hlasek, Marc Rosset, Claudio Mezzadri en Thierry Grin vinden dat de coach gelijk heeft in zijn geschil met de Zwitserse tennisbond.

Deniau verzet zich tegen het plan van de bond het nationale trainingscentrum van Ecublens naar Burgdorf te verplaatsen, van het Franstalige deel van het land naar het Duitssprekende. De coach vindt het in de eerste plaats een stap terug en ten tweede ziet hij hoog op tegen de taalproblemen, die Zwitsers uit Romandië altijd ondervinden in het andere en grotere deel van het land. Zelfs als zij goed Duits geleerd hebben, worden zij overvallen door een “vreemde” taal, die maar in heel weinig lijkt op wat zij geleerd hebben. De coach wijst er bovendien op dat het ongewenst is de spelers, die allen Frans spreken, in een vreemde omgeving te laten werken.

Het viertal stelt in een brief aan de bond dat het de voorstellen verwerpt. “Wij staan volledig achter de gedachten van Deniau die in Ecublens een opleidingsvorm heeft geschapen die volkomen nieuw en bovendien zeer doelmatig is. Ieder van ons heeft van het begin af zelf alles moeten doen om een plaats in de tenniswereld te veroveren, maar Deniau werkt gericht met jong talent. Wij zullen ons moeten beraden op de toekomst van onze ploeg, wanneer de door Deniau opgezette structuur gewijzigd wordt.”

De voorzitter van de bond, Christine Ungricht, geeft toe dat het plan voor veranderingen misschien op een verkeerd moment gekozen is, maar dat de beslissing uitsluitend uit financiële overwegingen is genomen. Zij weigert nadrukkelijk in te gaan op wat zij chantage van de spelersgroep noemt en zegt niets liever te willen dan dat de coach zijn werkzaamheden voortzet. (AFP)