Schaatser Karlstad lang uitgeschakeld

ROTTERDAM, 27 OKT. De Noorse topschaatser Geir Karlstad heeft eind vorige week in Oslo een rug-operatie ondergaan is daardoor zeker enige maanden uitgeschakeld. De 29-jarige stayer, bij wie een kraakbeenschijf uit de wervelkolom werd verwijderd, had al geruime tijd rugklachten.

Vanuit Inzell, waar de Noorse selectie haar trainingskamp heeft opgeslagen, zegt bondscoach Hans Trygve Kristiansen: “De behandelende artsen hebben me verteld dat de huidige problemen van Karlstad nog een gevolg zijn van zijn val in 1990. Gelukkig voegden ze daar aan toe dat Geir weer helemaal zal herstellen. Ik reken er op dat hij aan het einde van dit seizoen weer op het ijs staat. Deze competitie kan hij vergeten, maar in 1994 zal hij er weer staan. Hij wil bij de Olympische Spelen in eigen land nog één keer schitteren.”

Karlstad gleed twee jaar geleden, in november, van een trapje in zijn appartement in de Noorse hoofdstad. Hoewel hij zich nauwelijks nog kon bewegen achtten de specialisten een operatie toen niet nodig. De routinier verbleef drie weken lang in het ziekenhuis, dacht zelf dat zijn carrière voorbij was, maar maakte aan het slot van het seizoen toch nog een geslaagde come-back.

Bij de Olympische Winterspelen in Albertville veroverde Karlstad de gouden medaille op de vijf kilometer. Hij bleef als enige onder de zeven-minutengrens (6.59,97), waarmee hij te snel was voor Falko Zandstra (zilver) en Leo Visser (brons). Op de tien kilometer werd hij derde achter gouden medaillewinnaar Bart Veldkamp en Johan Olav Koss. In de aanloop naar "Albertville' kwam Karlstad even in opspraak. Bij dopingcontroles overhandigde de Noor de betrokken arts steeds een medische verklaring, waarin stond dat zijn hormoonspiegel afwijkend was. Karlstad werd nimmer betrapt op het gebruik van verboden stimulerende middelen.