Ross Perot gooit zijn eigen glazen

WASHINGTON, 27 OKT. De miljardair Ross Perot heeft zijn kansen op verkiezing tot president van de Verenigde Staten aanzienlijk geschaad door een vermeend complot van de Republikeinen tegen zijn dochter te onthullen. Afgelopen zondag zei hij dat “vuile trucs” van de Republikeinen hem ertoe hadden gebracht om de presidentiële campagne afgelopen juni vaarwel te zeggen. Het verhaal dat volgde, klonk erg onwaarschijnlijk en bovendien kon hij geen bewijs aanvoeren. Het liet hem weer zien als een man die geobsedeerd is door samenzweringen.

Perot zei dat de Republikeinen met behulp van een computer een foto van zijn dochter hadden geretoucheerd om haar bij de media zwart te maken. Bovendien zouden ze haar huwelijksfeest hebben willen verstoren. “Dat was een risico dat ik niet kon nemen”, zei hij. “Het is de mooiste dag in het leven van mijn dochter.” Zondag uitte hij de beschuldiging tijdens een campagnetoespraak in New Jersey. Hij vertelde zijn dochter pas na haar huwelijksreis van het complot. “Dan kun je weer teruggaan naar de campagne, nu het voorbij is”, zou ze volgens Perot hebben geantwoord.

Dit was wel een erg simpele verklaring van zijn terugkeer. In juni verklaarde hij zijn vertrek met het feit dat de Democratische partij nieuw leven was ingeblazen en dat zijn deelname er misschien toe zou leiden dat het Huis van Afgevaardigden uiteindelijk moet beslissen wie president wordt, omdat niemand een meerderheid zou halen.

Zondagnacht herhaalde hij het verhaal over de “vuile trucs” in een van de populairste Amerikaanse programma's, de actualiteitenrubriek Sixty Minutes. De onderzoekers van het programma vonden als bron een man die berucht is om zijn verzinsels en die Perot wel eens eerder iets op diens mouw had gespeld. Perot zei ook nog dat de Republikeinen zijn telefoons hadden afgeluisterd. De FBI heeft die klacht onderzocht en niets gevonden.

De Republikeinse partij ontkent de aantijgingen van Perot. De woordvoerder van president Bush vergeleek Perot met iemand die in ufo's gelooft. Hij noemde hem een “paranoïde persoon”. Gisteren dacht Perot het verhaal, dat hij in de wereld had gebracht, met een knip van zijn vinger weer uit de wereld te kunnen helpen. “Ik geloof de Republikeinen op hun woord. Laten we het maar vergeten”, zei hij tijdens een onverwachte verschijning voor de pers. Hij was uiterst geïrriteerd toen journalisten zijn bevel niet meteen wilden opvolgen. “Jullie zullen hier wel weer een week plezier om hebben. Maar de mensen willen over de echte vraagstukken van de campagne horen”, aldus Perot.

Verder onthulde Perot gisteren dat zijn honden in 1970 een team van vijf Black Panthers met geweren in zijn tuin hadden betrapt. Ze zouden door de Noordvietnamese regering zijn betaald om hem te vermoorden. Hij haalde zijn zoon Ross jr. erbij, die het verhaal bevestigde. Junior was toen 13 jaar en hij had het verhaal de volgende morgen van zijn vader gehoord. Zelf had hij de mannen niet gezien.

Waarschijnlijk gelooft Perot zelf al deze verhalen, maar hij heeft geen deskundigen meer in zijn omgeving die hem van dergelijke merkwaardige onbewezen onthullingen kunnen afhouden.

Voor de Democraat Clinton was het een mooie dag. Hij kon aan de pers zeggen dat hij zich als enige niet met wederzijdse beschuldigingen, maar met de werkelijke zorgen van de kiezers bezighield. De snelle stijging van Perot begon Clinton zorgen te baren. Belangrijke deelstaten als Michigan begonnen van hem af te dwalen, omdat zijn kiezers overliepen naar Perot. Afgelopen weekeinde scheen de opwaartse trend van Perot te stabiliseren en dan zou Clinton nog meer dan genoeg deelstaten overhouden.

Perot gaat komend weekeinde en de dag voor de verkiezingen nog urenlange zelf gekochte televisie-uitzendingen vullen. Met zijn vele tientallen miljoenen kan hij zoveel publiciteit kopen als geen onafhankelijke kandidaat ooit heeft gehad. Maar de onrust over zijn onwaarschijnlijke beschuldigingen doet hem geen goed. Plotseling verschijnen er negatieve verhalen over hem in de pers, die hem in voorgaande dagen redelijk met rust had gelaten, omdat hij zo achterop lag.

    • Maarten Huygen