Radio-Sarajevo over strijd moslims en Kroaten: "Dorp van de kaart geveegd'

SARAJEVO/GENÈVE, 27 OKT. Het door een meerderheid van moslims bevolkte dorp Prozor, 70 kilometer ten westen van de Bosnische hoofdstad Sarajevo, bestaat volgens Radio Sarajevo niet meer: het zou tijdens zware gevechten tussen moslims en Kroaten van de kaart zijn geveegd, ten koste van honderden levens. De melding van Radio Sarajevo is niet bevestigd door de Bosnische regering.

Prozor telde tussen vijf- en zesduizend inwoners toen het vorige week door eenheden van de HVO (Kroatische Territoriale Verdediging) en Kroatische milities uit de omgeving werd omsingeld. Volgens Radio Sarajevo werden zeker vijftienhonderd granaten op het dorp afgevuurd. Honderden inwoners zouden zijn gedood, de overlevenden zouden op de vlucht zijn geslagen.

De Bosnische autoriteiten hebben sinds zondag niets gemeld over de gevechten in Prozor. Volgens waarnemers zwijgt de regering uit angst dat een bevestiging van het bloedbad zal leiden tot open strijd tussen Kroaten en moslims in andere dorpen in het gebied.

De vredesbesprekingen tussen de militaire leiders van de Bosnische Serviërs, Kroaten en moslims zijn gisteren verlopen in een sfeer die algemeen als positief werd beschreven, maar hebben geen concrete resultaten opgeleverd. Onderwerp van gesprek was het herstel van de toevoer van water en elektriciteit naar de ingesloten inwoners van de Bosnische hoofdstad.

In Genève presenteren vandaag de voorzitters van de EG- en VN-vredesconferentie, Lord Owen en Cyrus Vance, een ontwerp-grondwet voor Bosnië, in wat waarnemers zien als een poging een opdeling van de republiek te verhinderen. Dit laatste leiden ze af uit het tijdstip van de presentatie: ze zouden de de facto opdeling, die op het slachtveld steeds duidelijker gestalte krijgt, willen verhinderen door de strijdende partijen nu al een ontwerp-grondwet voor te leggen.