Raad wil uitleg van Peper over massale fraude

ROTTERDAM, 27 OKT. De Rotterdamse gemeenteraad wil uitleg van burgemeester A. Peper over zijn bewering dat in de stad op één adres massaal wordt gefraudeerd met sociale uitkeringen.

CDA, PvdA en VVD zullen de burgemeester donderdag vragen waar hij zich precies op baseerde en wat zijn motieven waren om met dit voorbeeld van fraude in de publiciteit te treden. In een vraaggesprek met Het Parool zei Peper vrijdag dat “busladingen vol mensen” in Rotterdam een uitkering komen halen. Peper zei van zijn korpschef, R. Hessing, te hebben gehoord van een geval waarbij “1.100 Turken stonden geregistreerd op één adres”.

Volgens de gemeentelijke Dienst Burgerzaken bestaat er in Rotterdam geen adres waar elfhonderd mensen staan ingeschreven. “Er komt geen enkel adres boven de driehonderd bewoners, en dan gaat het veelal om bejaardenhuizen of inrichtingen”, aldus een woordvoerder. De dienst heeft dat gisteren op eigen initiatief onderzocht, naar aanleiding van de commotie over de uitspraken van Peper.

De PvdA-fractie in de gemeenteraad vindt het vooral “jammer” dat Peper zijn uitspraken heeft gedaan terwijl met de raad nog een discussie loopt over het koppelen van persoonsbestanden om fraude tegen te gaan. “Het was nog niet rijp voor de publiciteit”, aldus woordvoerder H. Bader. VVD-fractievoorzitter H.C. ter Kuile vindt Pepers uitspraak “niet verstandig”. CDA-fractievoorzitter D.C. Dekker wil donderdag “nader worden geïnformeerd” door de burgemeester.

Volgens Ter Kuile is in een commissievergadering twee weken geleden het gewraakte voorbeeld wel genoemd door de korpschef, maar slechts “in de geruchtensfeer”. Een politiewoordvoerder bevestigt dat de korpschef tijdens de vergadering, in aanwezigheid van de burgemeester, “bij wijze van voorbeeld” heeft gesproken van een adres met 1.100 Turken. Hij zou zich daarbij hebben gebaseerd op “een signaal uit de Rotterdamse samenleving”.

Verschillende raadsfracties staan positief tegenover de door Peper geuite wens om persoonsbestanden te koppelen om zo fraude met uitkeringen beter te kunnen bestrijden. De PvdA is daar “zeker gevoelig” voor, aldus woordvoerder Bader. De VVD is voorstander van koppelen, het CDA is “zeker niet tegen”, aldus de fractievoorzitter.