Premiers Klaus en Meciar sluiten overeenkomst over douane-unie

PRAAG, 27 OKT. De Tsjechen en de Slowaken hebben gisteren overeenstemming bereikt over een douane-unie, waarin de vrije uitwisseling van goederen en diensten wordt geregeld na de breuk van Tsjechoslowaakse federatie op 1 januari.

De Tsjechische premier Václav Klaus en zijn Slowaakse collega Vladimir Meciar maakten gisteren het akkoord bekend na twee dagen van besprekingen in de Slowaakse stad Javorina. Het akkoord, dat wordt gezien als een sleutel tot een vreedzame scheiding, zal nog moeten worden geratificeerd door het Tsjechische en het Slowaakse parlement.

De twee partijen werden het in Javorina ook eens over de tekst van een memorandum over de wederzijdse douane- en handelsbetrekkingen. Dat memorandum, dat aan de EG-ministers van buitenlandse zaken wordt voorgelegd, bevat een oproep aan de EG om de met Tsjechoslowakije afgesloten handelsakkoorden na de breuk van toepassing te verklaren op de twee nieuwe landen.

De douane-unie bevat afspraken over gemeenschappelijke tarieven en andere douane-regels en details over de handelspolitiek ten aanzien van derde landen. Een belangrijk vraagstuk dat noch in de douane-unie, noch in het memorandum wordt geregeld betreft de datum waarop de gemeenschappelijke munt, de kroon, wordt losgelaten. De Tsjechen en de Slowaken hebben afgesproken de eerste maanden van volgend jaar de kroon te handhaven. (Reuter)