Opperste Sovjet stuurt politie naar Izvestia

MOSKOU, 27 OKT. Het gebouw van het Russische dagblad Izvestia is in bezit genomen door de politie. Agenten hebben vannocht de bewaking van het redactiegebouw aan het Poesjkinplein overgenomen van de reguliere dienst. Volgens de chef van de politie zijn ze naar de Izvestia gestuurd om de “eigendommen van de uitgeverij” te beschermen.

De Izvestia is onderdeel van de felle strijd tussen het Russische parlement en president Boris Jeltsin. De volksvertegenwoordiging heeft vorige week, tegen de uitdrukkelijke wens van Jeltsin in, een resolutie aangenomen waarin de Izvestia tot uitgave van het parlement is bestempeld. Volgens de Opperste Sovjet moet de Izvestia weer de krant worden die ze ten tijde van de Sovjet-macht was: het orgaan van het parlement. De redactie van de Izvestia verzet zich daar tegen. Als reactie op het besluit van het parlement heeft de krant vorige week een naamloze vennootschap opgericht die het voortbestaan als onafhankelijk dagblad zou moeten garanderen. De Izvestia is momenteel de beste krant van Rusland.

De politie verscheen gisteravond voor het eerst in het gebouw van de krant. Vanmorgen vroeg waren de agenten weer verdwenen. Maar in de loop van de ochtend kwamen ze weer opdagen. In wiens opdracht de politie handelt, is volgens chef-buitenland Vladimir Michejev niet duidelijk. Er bestaan momenteel twee politiekorpsen in Moskou: het korps van het ministerie van binnenlandse zaken en een groep die onder bevel staat van parlementsvoorzitter Roeslan Chasboelatov, de man die als geen ander zijn zinnen heeft gezet op de Izvestia. De redactie van de krant is tot nu toe niets in de weg gelegd. “De agenten zitten slechts in de gang en roken een sigaret”, aldus Michejev,