NUMMER 5 OP GODS LIJST

Tijdens een diner werd aan de Engelse geneticus J. B. H. Haldane de vraag gesteld of zijn onderzoek hem iets over God had geleerd. Haldane antwoordde: “Niet veel, maar hij moet een buitensporige voorliefde voor insecten hebben gehad”. Op aarde bestaan, aldus Haldane, 1,5 miljoen verschillende soorten van leven en meer dan de helft daarvan behoort tot de insecten. Als we optellen hoeveel exemplaren er van een bepaalde soort zijn, ziet de lijst er als volgt uit:

Nummer 1 staan de insecten. Op 2: planten. 3: schaaldieren (kreeft e.d.) 4: weekdieren (slak). 5: paddestoelen. 6: protozoa (ééncellige dieren). 7: algen. 8: vissen. 9. wormen. 10: vogels. 11: neteldieren (kwal). 12: reptielen. 13. stekelhuidigen (zeester). 14: sponzen. 15. bacteriën. 16: amfibieën en 17: zoogdieren.

Een recept met nummer 5 van deze lijst. Dit voorgerecht voor vier personen kan ook als groente bij een vleesgerecht gegeten worden.

4 hele grote champignons (ongeveer 10 centimeter)

100 gram cantharellen

1 teen knoflook

2 lente-uitjes

2 eetlepels verse kervelblaadjes

1 dessertlepel mosterd

1 dessertlepel citroensap

boter

olijfolie

zout en versgemalen peper

Haal de stelen uit de schoongeborstelde champignons en hak ze fijn. Snijd ook de schoongemaakte cantharellen in kleine stukjes. Bak de in dunne ringen gesneden uitjes met de fijngehakte knoflook, de champignonstelen en cantharellen in een beetje boter. Roer er de mosterd, bijna alle fijngehakte kervel, het citroensap en zout en peper door. Vul de champignonhoeden met dit mengsel. Zet de hoeden in een met een beetje olijfolie ingesmeerde vuurvaste schaal ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven van circa 200 graden celsius. Strooi vlak voor het opdienen de overgebleven kervel over de gevulde champignons.

    • Anne Scheepmaker