Nederlaag president Landsbergis nog groter dan gedacht

VILNIUS, 27 OKT. De overwinning van de ex-communisten bij de parlementsverkiezingen van zondag in Litouwen is nog ruimer uitgevallen dan aanvankelijk werd aangenomen. Volgens de nog altijd voorlopige uitslagen kreeg de Litouwse Democratische Partij van de Arbeid (LDDP) 46,5 procent van de stemmen en bleef Sajudis, de voormalige onafhankelijkheidsbeweging, steken op slechts 19,8 procent.

Voorlopig heeft de LDDP 35 van de 70 zetels gewonnen die zondag via het systeem van evenredige vertegenwoordiging werden verdeeld, tegen Sajudis achttien. In de strijd om de 71 overige zetels, die via het districtenstelsel worden gevuld, viel zondag in slechts veertien districten een beslissing. In tien van die districten behaalde de LDDP-kandidaat de absolute meerderheid. In de districten waar nog geen beslissing viel wordt op 8 november opnieuw gestemd.

LDDP-leider Algirdas Brazauskas, ex-leider van de Litouwse communistische partij, uitte zich gisteren verbaasd over de omvang van zijn zege en zei die te danken te hebben aan “het realistische en gematigde” beleid van zijn partij. Brazauskas zei van plan te zijn een zo breed mogelijke coalitieregering te vormen. “We zullen met de andere partijen praten. We zijn niet uit op macht. Het is tijd ons te ontdoen van ambities en te streven naar consensus”, aldus Brazauskas.

President Landsbergis, ere-voorzitter van Sajudis, vond de resultaten tijdens een persconferentie gisteren “een beetje onverwacht”. Hij suggereerde dat Rusland zich met de Litouwse campagne heeft bemoeid, maar trad niet in details. (Reuter, AP)