Kwartaalresultaat Boeing valt tegen

De Amerikaanse vliegtuigfabriek Boeing heeft in het derde kwartaal van dit jaar een winst behaald van 364 miljoen dollar (620 miljoen gulden) oftewel 1,07 dollar per aandeel, bij een omzet van 6,9 miljard dollar (11,75 miljard gulden). Dit winstcijfer was lager dan analisten hadden verwacht. Op Wall Street sloot het aandeel gisteren 1 dollar lager op 35¾.

In het derde kwartaal van vorig jaar kwam de winst uit op 401 miljoen dollar en boekte de grootste vliegtuigenfabriek in de wereld een omzet van 7,66 miljard dollar. De directie van Boeing gaf bij de presentatie van de kwartaalcijfers in Seattle als toelichting dat de vermindering van het resultaat vooral te wijten is aan een daling van het aantal afgeleverde vliegtuigen. Over de eerste negen maanden steeg de winst van 1,16 miljard tot 1,26 miljard dollar, oftewel van 3,39 dollar tot 3,69 dollar per aandeel. De omzet in deze periode nam toe van 21,6 miljard tot 22,7 miljard dollar. Over de eerste drie kwartalen verkocht Boeing meer vliegtuigen dan in de vergelijkbare periode van het voorgaande jaar.