Jeltsin kondigt verbod aan van oppositiegroep

MOSKOU, 27 OKT. President Boris Jeltsin van Rusland wil het zaterdag gestichte oppositionele Front van Nationale Redding verbieden.

Jeltsin heeft dat vanmorgen aan de bewindslieden en topambtenaren van het ministerie van buitenlandse zaken meegedeeld.

Het decreet waarmee het front buiten de wet wordt verklaard wordt volgens Jeltsin zaterdag ondertekend.

Volgens Jeltsin roept het front, dat deel uitmaakt van de oppositie, op tot “omverwerping van de macht”. Het “destabiliseert de toestand” en “hitst de een tegen de ander op”, aldus Jeltsin vanmorgen tijdens de vergadering op het ministerie van buitenlandse zaken. Het front is bovendien niet geregistreerd als politieke organisatie en is in zijn ogen derhalve “onconstitutioneel en onwettig”. “Er moeten onmiddellijk directe maatregelen” worden genomen. Het front is volgens de president “een verschrikkelijk gevaar, niet alleen voor Rusland en het Gemenebest maar ook voor de rest van de wereld”. “In het Westen begrijpt men dat nog niet”, aldus de president.

Afgelopen zaterdag kwam het Front van Nationale Redding in Moskou bijeen voor zijn eerste congres. Het front bestaat uit extreme Russische nationalisten, splintergroepen afkomstig uit de verboden communistische partij en officieren van het leger. Hoofddoel van het front is het aftreden van president Jeltsin en diens regering, omdat die een “volksvijandige politiek” zouden voeren.

Volgens het front moet het Congres van Volksafgevaardigden, dat begin december bijeenkomt, Jeltsin afzetten. Gebeurt dat niet, dan zal het front zich op eigen “noodmaatregelen” bezinnen, aldus de 1.400 afgevaardigden die zaterdag aan het congres deelnamen. Leidende figuren in het front zijn onder anderen de conservatief-communistische politici Baboerin, Oemalatova en Konstantinov, voormalig KGB-generaal Sterligov, legercommandant Makasjov, de populaire Petersburgse televisiepresentator Nevzorov alsmede de schrijvers Raspoetin, Belov, Porchanov en Limonov. Naar eigen zeggen wordt het front gesteund door een groot aantal lagere officieren in het leger.

In een verklaring waarschuwden een aantal "democratische' politici en "intellectuelen' - onder wie de voormalige dissidente priester Jakoenin, diens geestverwant Kovaljov, Bonner (de weduwe van Sacharov) alsmede de ex-communist Sjostakovskij (oud-rector van de Moskouse partijschool, thans medewerker van het Gorbatsjov-fonds) - gisteren op hun beurt via de Izvestia voor een staatsgreep die in de kringen van het Front van Nationale Redding zou worden voorbereid.

    • Hubert Smeets