Heineken spioneerde voor Londen

ROTTERDAM, 27 OKT. Biermagnaat Alfred Heineken heeft in de Tweede Wereldoorlog als spion gewerkt voor de geallieerden. Nadat de contra-spionage in Londen op de hoogte kwam van Heinekens activiteiten moest hij onderduiken in kasteel Zuylenstein. Heineken zegt dit in een vraaggesprek met Sylvia C. Toth, dat gisteren is gepubliceerd in een bundel met de titel "Vakwerk, Framed Creativity'.

Toen de oorlog uitbrak moest Heineken aan het werk in de Rotterdamse brouwerij. “Later werd ik aangesteld in de functie van "Wehrmachtsvertreter', een moeilijk woord, maar het hield in dat ik bij een Duitse officier een adelaarsstempel - een poepduif heette dat bij ons - moest halen voor de aflevering van bier. Iedere Duitse soldaat had namelijk recht op twee liter bier per week. Je hoeft geen 007 te zijn om dan te ontdekken dat je door die registratie per soldaat essentiële gegevens op je bureau krijgt die goed inzicht geven in de troepenverplaatsing binnen Europa. Alle militairen wilden bier, dus die gegevens waren accuraat. We zorgden ervoor dat die gegevens in Engeland op de juiste plaats terechtkwamen”, aldus Heineken.