Fokker weer hoger op saaie beurs

AMSTERDAM, 27 OKT. Fokker was ook vanochtend weer de enige smaakmaker op een saaie Amsterdamse effectenbeurs. Hoewel een definitief samenwerkingsakkoord met Dasa langer uitblijft dan verwacht, toonden veel beleggers toch weer interesse in het fonds.

AMSTERDAM Noch de zich op circa 1,73 stabiliserende dollar, noch de flinke koersstijging gisteren op Wall Street, konden de lusteloosheid op het Damrak doorbreken.

Fokker blijft in het middelpunt staan. Aanleiding daarvoor is de ten opzichte van de beurskoers hoge prijs die de staat lijkt te krijgen voor zijn pakket aandelen. Na de koersstijging van 3,40 gulden van gisteren kwam de notering nu al snel weer 1 gulden hoger te liggen op 19,20.

Zowel de CBS-stemmingsindex als de EOE-index stonden op dat moment op exact het slotpeil van de voorgaande dag, respectievelijk 104,5 en 278,41.

Van de internationals kon alleen Philips zich handhaven en bleef steken op 20,50. De andere waarden moesten licht terrein prijsgeven. Koninklijke Olie liep daarbij voorop met een daling van 70 cent op 143,30. In bange verwachting wordt uitgezien naar de binnenkort te publiceren kwartaalcijfers van de chemiefondsen DSM en Akzo. DSM zette de daling van de voorgaande dag voort met 1 gulden tot 84,40, een nieuw laagterecord voor dit jaar. Ook Akzo moest inleveren.

Op de obligatiemarkt kwamen fractionele koersverliezen voor.

NEW YORK De aandelenkoersen hebben gisteren een flinke stijging laten zien. Het Dow Jones Industrial gemiddelde steeg met 36,45 punten tot 3.244,09.

LONDEN Na een hogere opening moesten de Britse aandelenkoersen de winst weer inleveren en na enkele uren handel stond het FT-100 koersgemiddelde op een klein verlies. Omstreeks het middaguur stond het FT-100 gemiddelde op 2.651,4 ruim 10 punten lager dan het slot van gisteren.

FRANKFURT Scherp lagere koersen duwde het Dax-30 gemiddelde vanochtend circa 16 punten omlaag naar 1.526,67 en reflecteerde daarmee de omzekere marktstemming.

TOKIO De effectenbeurs van Tokyo wist vandaag een kleine stijging te boeken. Het Nikkei koersgemiddelde van 225 aandelen ging met 173,95 punten omhoog tot 17.185,26.