Export van midden- en kleinbedrijf stagneert

RIJSWIJK, 27 OKT. De export van het midden- kleinbedrijf (tot 100 werknemers) neemt dit jaar niet toe met 3,75 procent, zoals voorspeld, maar stagneert. Binnen de EG, waar 90 procent van die export naar toe gaat, is geen groei meetbaar. De export naar Duitsland, goed voor twee derde van de uitvoer van het midden- en kleinbedrijf (mkb), neemt zelfs met 4 procent af.

Dit blijkt uit nog niet gepubliceerde cijfers van het Nipo en het Economisch Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (EIM). De ondernemersorganisatie KNOV spreekt over een “significante teruggang van de economische positie van het midden-en kleinbedrijf, zonder dat sprake is van een dramatische val.” Er zijn “geen tekenen van enig herstel op korte termijn”, terwijl voor volgend jaar een groei van 5,25 procent was voorspeld.

Het midden- en kleinbedrijf neemt ongeveer een kwart van de export van ons land voor zijn rekening ofwel zo'n vijftig tot zestig miljard gulden per jaar.

De cijfers uit de economische verkenningen voor het mkb, zoals die elk jaar door het EIM worden opgesteld bij de miljoenennota, zijn achterhaald. Het wachten is nu op nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau die volgende maand moeten komen.