DNO streeft bij sanering naar reductie oliebelang en steviger financiële basis; Hagens DNO wil groter belang Nedlloyd

ROTTERDAM, 27 OKT. Det Norske Oljeselskap (DNO), de Noorse oliemaatschappij die wordt gecontroleerd door Nedlloyd-commissaris Torstein Hagen, wil zijn belang in Nedlloyd uitbreiden. Het huidige belang van DNO in het Rotterdamse transportconcern bedraagt 6 procent.

Dit heeft DNO-topman Tor Olav Troeim vanmorgen desgevraagd bevestigd. Troeim wilde geen percentage noemen waarop het belang van DNO in Nedlloyd zal uitkomen.

De uitbreiding van het belang in het Rotterdamse transportconcern is onderdeel van een saneringsoperatie bij het Noorse concern. DNO wil zijn oliebelangen verminderen en een stevige financiële basis creëren voor de ontwikkeling van een investeringsmaatschappij die zich vooral op de scheepvaart richt. “We richten ons daarbij op Nedlloyd omdat we veel vertrouwen in dit concern hebben. We denken dat de koers van het Nedlloyd-aandeel in de toekomst weer zal stijgen”, aldus Troeim. Het Noorse olieconcern zal voor de saneringsoperatie het aandelenkapitaal uitbreiden. DNO wil daartoe de bestaande aandelen DNO afstempelen van nominaal 100 Noorse kroon naar 10 NK. Houders van converteerbare obligaties DNO krijgen de mogelijkheid deze om te wisselen voor aandelen. Volgens DNO heeft de helft van de houders van convertibles al toegezegd met het voorstel akkoord te gaan.

DNO zal tevens onderhands aandelen plaatsen. Daarvoor richt DNO zich in eerste instantie op een aantal grootaandeelhouders van Nedlloyd. Drie weken geleden maakte Troeim voor het eerste zijn plannen met DNO bekend. Hij zei bij die gelegenheid dat het olieconcern met steun van een aantal buitenlandse institutionele beleggers een significante uitbreiding van het DNO-belang in Nedlloyd wilde.

De handel in aandelen DNO op de effectenbeurs van Oslo, die op verzoek van DNO sinds 5 oktober was opgeschort, is gisteren na de presentatie van de plannen van de DNO-directie weer hervat.

DNO heeft op 9 november een vergadering belegd om de voorstellen met de aandeelhouders te bespreken. De onderming zal de aandeelhouders officieel toestemming vragen om nieuwe aandelen Nedlloyd te kopen. Ook zal de aandeelhouders gevraagd worden akkoord te gaan met het voorstel voor afstempeling van de aandelen.

Deze maatregel is noodzakelijk omdat de bezittingen van DNO de afgelopen maanden sterk in waarde zijn gedaald. DNO is voor een groot deel afhankelijk van de waarde van de aandelen Nedlloyd. De koers van Nedlloyd zakte dit jaar van 65,10 gulden in maart naar 35,50 gulden vanmorgen. Afstempeling van de aandelen is dat de nominale waarde van de aandelen DNO aanzienlijk beneden de intrinsieke waarde komt te liggen. Dat vergroot de mogelijkheden voor DNO om nieuw kapitaal aan te trekken aanzienlijk.

Troeim wilde vanmorgen geen namen noemen van aandeelhouders Nedlloyd die de plannen van DNO steunen. De Noor bevestigde wel dat DNO samen met enkele grootaandeelhouders, die positief tegenover de Noorse plannen staan, circa vijftig procent van Nedlloyd-aandeelhouders vertegenwoordigen.