Denktas boycot onderhandelingen over Cyprus

NEW YORK, 27 OKT. De openingszitting van een nieuwe onderhandelingsronde onder auspiciën van de Verenigde Naties over de kwestie-Cyprus in New York is gisteren niet doorgegaan wegens een boycot door de Turks-Cyprische leider Rauf Denktas.

Deze protesteerde daarmee tegen het feit dat de VN hem niet dezelfde status toekenden als zijn Grieks-Cyprische tegenspeler George Vassiliou, die door de internationale gemeenschap als president van Cyprus wordt erkend. Denktas eiste later op een persconferentie dat Vassiliou en hij worden omschreven als "leiders' van hun respectieve gemeenschappen, en dat Vassiliou niet als president van Cyprus wordt omschreven. Hij wees erop dat de Turks-Cyprioten Vassiliou niet erkennen als president van heel Cyprus. Het was niet onmiddellijk bekend of Vassiliou akkoord zou gaan met een verlaging van zijn politieke status om het overleg op gang te brengen. (Reuter)