De Noren dromen van koersherstel Nedlloyd

Aan de Noorse fjorden geloven ze nog in koersherstel van Nedlloyd. Ruim drie weken nadat de Noorse aandeelhouder DNO de handel op de beurs van Olso op eigen verzoek liet opschorten, ligt er een plan klaar dat steunt op koerswinst voor Nedlloyd. Sterker nog: het plan staat of valt ermee.

DNO, het olieconcern dat onder leiding staat van Torstein Hagen, richt zich de komende tijd vrijwel geheel op Nedlloyd. Het wil het belang van zes procent uitbreiden tot circa tien procent. Een saneringsoperatie verschuift de activiteiten van DNO van de olievelden naar het Damrak. DNO-directeur Troeim zei vanmorgen dat zijn concern een investeringsmaatschappij moet worden die zich richt op scheepvaart-fondsen.

Maar waarom dan uitgerekend Nedlloyd, het fonds dat de afgelopen maanden zo'n dramatische koersval doormaakte? “Wij hebben veel vertrouwen in dit concern, zeker nu Nedlloyd zich steeds sterker concentreert op de kernactiviteiten, containerlijnvaart en Europees wegvervoer”, zegt Troeim. “Nedlloyd heeft bovendien een extreem goeie cash-flow. Ja echt, we hebben alle vertrouwen in een flink koersherstel voor Nedlloyd in de komende maanden”, aldus de optimistische Noor.

Of het met Nedlloyd allemaal die kant op gaat, moet nog worden bezien. Maar de Noren hebben sinds een maand in ieder geval iemand die zich van binnenuit met het transportconcern kan bemoeien: de kersverse commissaris Torstein Hagen. Onder zijn leiding richtte DNO de aandacht de afgelopen jaren op Nedlloyd. Vorig jaar rondom deze tijd had Hagens DNO al tien procent van Nedlloyd in bezit. Het had de aandelen voor gemiddeld 52 gulden gekocht. Een deel van dat pakket verkocht DNO weer voor een koers rond de 60 gulden. DNO boekte daarop een winst van 4,2 miljoen gulden.

Van zo'n transactie dromen de Noren nu weer. Het pakket dat DNO overhield (zo'n 1,3 miljoen aandelen, circa zes procent) moet straks voor een mooie prijs van de hand. Maar het koersverloop van de afgelopen maanden biedt weinig hoop. Van 65,10 gulden in maart was in september nog maar 32,40 gulden over. Vanmorgen was het aandeel een dubbeltje gezakt naar 35,50 gulden. Het optimisme van DNO wordt blijkbaar nog niet gedeeld door de beleggers op het Damrak.

    • Max Christern