Beurs schort handel OPG tijdelijk op

ROTTERDAM, 27 OKT. De Amsterdamse effectenbeurs heeft besloten vanaf vanmiddag de "grijze handel' in de certificaten van het nieuwe beursfonds OPG te verbieden. Wanneer donderdag aan het eind van de morgen de officiële beursnotering van OPG bekend wordt gemaakt, kan de handel weer beginnen.

Beleggers kunnen tot drie uur vanmiddag inschrijven op de OPG-stukken. Door daarna een handelsverbod in te stellen, beoogt het beursbestuur “ongelijkheid van informatie” te voorkomen. Bij vorige beursintroducties kregen grote institutionele beleggers soms eerder dan particulieren te horen hoeveel stukken ze toegewezen hadden gekregen. Met deze voorinformatie konden deze beleggers vervolgens handelen in het "grijze circuit' (handel in nog niet bestaande aandelen). Het is voor het eerst dat het beursbestuur een dergelijk tijdelijk handelsverbod oplegt.

Aandelen OPG worden sinds 19 oktober verhandeld in de beursrubriek “as, if and when-issued”. De stukken, aangeboden tegen een introductieprijs van 30 gulden, noteerden vanmorgen 30,50 gulden, twintig cent minder dan de slotkoers gistermiddag. Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de inschrijving verloopt, maar analisten bevestigen dat beleggers zich tot nu toe uiterst afwachtend opstellen.

Bij Aspruijt bv, een onderdeel van het hoekmansbedrijf Van der Moolen, is men echter niet somber gesteld. “Gisteren gingen er 30.000 stukken om en deze morgen weer 20.000”, zegt directeur C. Klaassen. “Dat is niet slecht voor een lokale stock als OPG.” OPG heeft 3,45 miljoen certificaten in omloop gebracht; 800.000 stuks zijn direct bij Nationale-Nederlanden geplaatst.