American Express schrapt 4.800 banen

NEW YORK, 27 OKT. Het Amerikaanse creditcardconcern American Express zal 4.800 banen schrappen bij de creditcard- en reisdivisie. Bij deze divisie werken in totaal 53.000 werknemers. De ontslagen zijn gisteren bekendgemaakt door de directie van het bedrijf.

De ontslagen zijn een gevolg van een reorganisatie die het bedrijf in het derde kwartaal van dit jaar 342 miljoen dollar heeft gekost. American Express leed in het derde kwartaal in totaal een verlies van 205 miljoen dollar. Dit is vooral te wijten aan de toenemende concurrentie in de creditcard-branche, waardoor het marktaandeel van American Express terugloopt. Ook de economische recessie, die maakt dat consumenten minder besteden, heeft bijgedragen aan het verlies van American Express.

In april kondigde het bedrijf al aan dat voor het einde van 1994 voor een bedrag van 1 miljard dollar moet worden bezuinigd. Daartoe zal onder meer een aantal kantoren van American Express in de staten New York, Florida en Arizona worden gesloten. Sluiting van deze vestigingen zal 87 miljoen dollar kosten. In april sprak het bedrijf nog van een “minimale” reductie van het personeelsbestand.

Analisten hebben positief gereageerd op de reorganisatie, maar toonden zich teleurgesteld over de kwartaalresultaten. “Ze zijn te ver in de verkeerde richting gegaan”, aldus één van hen. Zij verwachten in de komende tijd nog meer reorganisatiekosten voor de creditcard- en reisdivisie van American Express.

In het derde kwartaal van vorig jaar boekte het bedrijf nog een winst van 31 miljoen dollar. Daarbij inbegrepen waren toen 110 miljoen dollar reorganisatie-kosten. Het verlies per aandeel bedroeg dit kwartaal 45 dollarcent, tegen een winst in het derde kwartaal vorig jaar van 5 dollarcent. (AP)