Ambassades in Kairo waarschuwen toeristen

KAIRO, 27 OKT. De ambassades van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië in Kairo hebben toeristen uit die landen gewaarschuwd weg te blijven uit bolwerken van islamitische extremisten in Zuid-Egypte. De waarschuwing komt na enkele aanslagen op buitenlandse toeristen in Egypte.

De drie ambassades lieten weten dat hun reisadvies, het eerste dat door Westerse landen over Egypte in recente tijden is uitgegeven, niet van toepassing is op bekende toeristische plaatsen als Luxor en Aswan. Als islamitische bolwerken die dienen te worden gemeden, worden genoemd de provincies Minya en Assiut, en met name de stad Dayrut en omgeving. In deze provincies liggen geen belangrijke toeristische plaatsen. Wel passeren enkele Nijlschepen het gebied - twee werden in de afgelopen weken beschoten - hoewel verreweg de meeste van de in totaal ongeveer 200 cruiseschepen op de Nijl de relatief veilige route van Luxor naar Aswan afleggen.

Het toerisme is Egyptes belangrijkste bron van buitenlandse deviezen, en de regering maakt zich grote zorgen over de activiteit van de moslim-extremisten, die vorige week het eerste leven, van een Britse toeriste, eiste. Minister van toerisme Fouad Sultan zei gisteren dat de autoriteiten van plan zijn verdere veiligheidsmaatregelen te nemen ter bescherming van de toeristen. Zoals eerder president Mubarak stelde hij dat de aanvallen “individuele incidenten zijn die niet de algemene gevoelens van de Egyptenaren weerspiegelen”.

De aanslagen zijn over het algemeen het werk van de gewelddadige Islamitische Groep, El-Gama'a el-Islamiya, een organisatie die in de jaren zeventig op de Egyptische universiteiten ontstond en inmiddels 150.00 à 200.000 leden en sympathisanten zou tellen. De groep strijdt voor een islamitisch bewind in Egypte, en lijkt in die strijd nu het toerisme als wapen tegen de regering te hebben ontdekt. In september waarschuwde zij toeristen weg te blijven uit bepaalde gebieden, waaronder Luxor. (Reuter, AP)