Tekeningen en sieraden op PAN-beurs gestolen

AMSTERDAM, 26 OKT. Op de nationale kunst- en antiekbeurs PAN, die jaarlijks in de RAI in Amsterdam wordt gehouden, zijn zondag twee tekeningen gestolen met een totale waarde van 800.000 gulden. In de nacht van donderdag op vrijdag werden uit vier vitrines antieke sieraden gestolen. De tekeningen die zondag zijn ontvreemd, zijn een zwart-krijttekening van Rembrandt en een gewassen pentekening van Jacob de Gheyn II.

Volgens PAN-directeur mr. C van der Ven zijn er in het zesjarig bestaan van de beurs nog niet eerder kunstvoorwerpen gestolen.

Aan de kunst- en antiekbeurs, die zondag is afgesloten, hebben 84 kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders meegedaan. Meer dan 25.000 mensen hebben in de afgelopen tien dagen de beurs bezocht. Daarmee ligt het aantal bezoekers bijna 40 procent hoger dan in 1991. De organisatoren toonden zich zondag tevreden, net als de deelnemers. Die hebben goede zaken gedaan, zo lieten ze zondag weten. Zowel particulieren als musea en handelaren uit binnen- en buitenland hebben aankopen gedaan. Volgens PAN-commissaris en deelnemer Jacob Stodel is in veel disciplines - antiquiteiten, oude schilderkunst, moderne en hedendaagse kunst - goed verkocht in de prijsklasse van 5.000 tot 50.000 gulden.