Tadzjikistan: aanhang Nabijev trekt zich terug

MOSKOU, 26 OKT. Een poging van aanhangers van voormalig president Rachmon Nabijev om in de Centraalaziatische republiek Tadzjikistan gewapenderhand te macht te grijpen, is mislukt. De coup is echter ook niet afgeslagen maar vooralsnog uitgemond in een patstelling.

Terwijl de hoofdstad Doesjanbe gisteren in staat van oorlog was, kwamen de regering en de coupleiders tot een afspraak dat er vandaag een buitengewone zitting van het parlement zou moeten worden gehouden. Het zou niet in Doesjanbe zelf bijeenkomen maar in de noordelijke industriestad Choedzjante (voorheen Leninabad). Waarnemend president Akbarcho Iskandrov stemde gisteren met die plaats in, hoewel Choedzjante voor hem het hol van de leeuw is. De clan van Leninabad heeft in Tadzjikistan altijd de macht gehad. Ook Nabijev, de laatste communistische leider van de republiek, kwam uit die streek en heeft zich daar ongeveer twee maanden geleden, toen hij uit Doesjanbe werd verdreven, teruggetrokken.

Medestanders van Nabijev namen zaterdagmorgen onder leiding van ex-parlementsvoorzitter Safarali Kendzjajev het presidentiële paleis, het parlement, het omroepkwartier en enkele drukkerijen in bezit. Ze gingen daartoe over nadat Iskandrov vrijdag de noodtoestand had afgekondigd. Nabijev zelf hield zich bij de machtsgreep op de achtergrond. Hij verklaarde in de loop van de dag slechts dat hij bereid was als president terug te keren.

Aanvankelijk leek het er op dat de coup een succes zou worden. Binnen een halve dag hadden de troepen van Kendzjajev Doesjanbe grotendeels in handen. Maar toen de regeringseenheden van de KGB en de binnenlandse strijdkrachten, ondersteund door de gewapende groepen van de islamitische en democratische oppositie, zich begonnen te hergroeperen, bleek er van controle geen sprake te zijn. Doesjanbe veranderde in een slagveld waarbij van straat tot straat werd gevochten. Onder bescherming van de 201e divisie van het Russische leger werd het personeel van de Amerikaanse ambassade geëvacueerd.

De Russische krijgsmacht, die zich wederom neutraal heeft verklaard, zal vandaag vermoedelijk ook zorg moeten dragen voor de veiligheid van de parlementariërs tijdens de zitting van het parlement in Choedzjante. Dat zou het begin kunnen zijn van een grootscheepsere interventie.

    • Hubert Smeets