"Recessie in Engeland duurt voort'

LONDEN, 26 OKT. De al twee jaar durende economische recessie in Groot-Brittannië zal voortduren tot ver in 1993. De recente verlaging van de rente zal weliswaar een stimulerend effect hebben, maar daar staat tegenover dat het vertrouwen bij het bedrijfsleven en de consumenten verder is ondergraven door de crisis rond het pond sterling. Dit staat in een vandaag gepubliceerd rapport van de London Business School.

Het zal volgens het rapport nog zes maanden duren voor er een eind komt aan de vermindering van de produktie. Over geheel 1993 zal het bruto binnenlands produkt (bbp) groeien met slechts 0,9 procent. Nadat het pond vorige maand uit het Europese Monetaire Stelsel moest worden gehaald omdat de koers niet meer op peil kon worden gehouden, heeft de regering de rente tweemaal met één procentpunt verlaagd om de economie impulsen te geven. “Deze verschuiving in de richting van een stimulerend beleid zal op zichzelf een positief effect hebben, maar de manier waarop die tot stand kwam heeft het vertrouwen geschaad”, aldus het rapport in duidelijke kritiek op het regeringsbeleid.

Het aantal werklozen, op het ogenblik 2,84 miljoen ofwel 10,1 procent van de beroepsbevolking, zal eind 1993 een hoogtepunt bereiken van 3,2 miljoen en blijft tot de tweede helft van de jaren negentig boven de drie miljoen, zo verwacht de London Business School. Het economische herstel zal onvoldoende kracht hebben om de werkloosheid sterk te verminderen. Het instituut voorspelt dat het bbp zal groeien met 2,9 procent in 1994, 1,7 procent in 1995 en 2,2 procent in 1996.(Reuter)