PLUMPUDDING

In vele Britse en Amerikaanse keukens is men nu al met de voorbereidingen voor Kerstmis '92 begonnen.

Christmas fruit cake, plumpudding en mincemeat moeten allemaal rijpen en liefst minstens een paar maanden. Een goede plumpudding maken is vooral een kwestie van geduld. Het zachte stomen alleen al duurt 4 tot 6 uur, afhankelijk van de grootte. Deze lange stoomtijd is nodig om het niervet de kans te geven te smelten voordat de bloemdeeltjes knappen. Als de pudding te snel wordt gestoomd, zal het niervet niet tijdig genoeg smelten, wat in een harde en taaie plumpudding resulteert.

Voor circa 2 puddingen voor vormen van 1 liter inhoud:

150 gram sultanarozijnen

150 gram rozijnen

100 gram krenten

250 gram gemengde gekonfijte vruchten, gehakt

125 gram sukade

75 gram geblancheerde amandelen, gehalveerd

150 gram bloem

1 eetlepel bakpoeder

2 theelepels zout

2 theelepels kaneelpoeder

1 theelepel gemberpoeder

1 theelepel nootmuskaat

snufje gemalen kruidnagel

250 gram uitgebakken niervet, afgekoeld en fijngehakt

125 gram vers wit broodkruim

250 gram lichtbruine basterdsuiker

250 gram fijngeraspte geschilde appel

150 gram geraspte wortel

3 eieren, losgeklopt

5 eetlepels koude sterke koffie

Was en droog de rozijnensoorten en krenten en doe ze in een kom. Voeg de gekonfijte vruchten, sukade en amandelen toe en meng goed. Zeef de bloem boven een kom met het bakpoeder, zout en de specerijen. Schep het vruchten-notenmengsel geleidelijk door het bloemmengsel. Voeg het niervet, broodkruim, de suiker, geraspte appel en wortel toe. Klop de eieren met de koffie en roer door het puddingmengsel. Meng alles goed. Vet de puddingvormen in met wat olie en vul ze tot driekwart. Bedek de vormen met een paar lagen aluminiumfolie en bind met keukengaren vast. Zet de vormen op een rooster in een grote pan boven 3 cm kokend water. Leg een goed passend deksel op de pan en laat circa 4 uur stomen, eerst op een hoog vuur en na 15 minuten op een heel laag vuur. Controleer het waterniveau af en toe en giet er zonodig wat bij. Neem de folie voorzichtig van de vormen en laat afkoelen. U kunt desgewenst wat rum of cognac over de puddingen gieten voor u ze weer met aluminiumfolie afdekt en op een koele en droge plek te rijpen zet.

Stoom een pudding 1½ tot 2 uur voor u gaat serveren. Zet de pudding op een verwarmde dienschaal en zeef er wat poedersuiker over. Garneer met wat hulst en flambeer de plumpudding met enkele eetlepels rum of cognac. Geef er een plumpudding saus apart bij. Recepten voor sauzen volgen binnenkort in deze rubriek.

    • Kim Maclean