Peilingen: voorsprong Clinton op Bush slinkt

WASHINGTON, 26 OKT. Ruim een week voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen begint de voorsprong te slinken die de Democratische kandidaat, Bill Clinton, in de opiniepeilingen op president Bush heeft. Dit komt met name doordat aanhangers van Clinton naar de onafhankelijke kandidaat Ross Perot overlopen.

Het Times Mirror Center for The People and the Press meldde dat veel kiezers zich opnieuw tot Perot hadden bekeerd, dat de aanhoudende Republikeinse aanvallen Clinton kwaad hadden gedaan en dat de meningen over Bush niet veel waren veranderd. Twintig procent van de 1.153 ondervraagde kiezers was van kandidaat veranderd. Daardoor was Clinton in vergelijking met een peiling tussen 8 en 12 oktober van 48 tot 44 procent gezakt, Bush van 33 naar 34 procent gestegen en Perot van 11 naar 19 procent.

Volgens de jongste CBS/New York Times-peiling ligt Clinton nog maar 5 procent voor op Bush (40 tegen 35), terwijl Ross Perot op de steun van 15 procent van de kiezers kan rekenen. In de voorgaande peiling van deze nieuwsorganisaties, vóór de televisiedebatten tussen de drie kandidaten, had Clinton 46 procent, Bush 38 procent en Perot 7.

Ook in andere opiniepeilingen slinkt Clintons voorsprong op Bush. De laatste CNN/USA Today-peiling geeft Clinton 41 procent, Bush 30 en Perot 20 procent. ABC geeft Clinton 44 procent, Bush 34 en Perot 17. In de voorgaande peiling van ABC op 22 oktober had Clinton 45 procent, tegen Bush 32 en Perot 15.

In de belangrijke staat Texas liggen Clinton en Bush praktisch gelijk, en wint Perot van beide kanten stemmen. Dat blijkt uit een nieuwe peiling van de Dallas Morning News die gisteren werd gepubliceerd. (Reuter, AP)