Ongeslagen AC Milan verbetert record van Fiorentina uit 1956

ROTTERDAM, 26 OKT. Nog nooit is een Italiaanse voetbalclub op het hoogste niveau zo lang zonder verlies gebleven als AC Milan. De landskampioen won op de zevende speeldag met 2-0 bij Parma en heeft 41 keer op rij niet verloren. Een verbetering van het record van Fiorentina uit het seizoen 1955/1956.

Het laatste verlies van Milan dateert van 19 mei 1991, tegen het inmiddels gedegradeerde Bari. Een week later, op de laatste dag van de competitie 1990/1991, begon Milan met zijn trotse serie. Tegenstander toen: Parma. Milan startte met het trio buitenlanders Van Basten, Papin en Gullit. Rijkaard ontbreekt sinds de interland tegen Polen wegens een spierblessure. Gullit, niet beschikbaar voor Oranje maar goed in vorm bij Milan, verdween vijf minuten voor rust met een pijnlijk dijbeen. Papin opende de score een klein kwartier na de pauze met een kopbal. Eranio, invaller voor Gullit, maakte vlak voor tijd 0-2 na een snelle uitval via Maldini. Bij Parma maakte de Zweed Brolin een kwartier voor tijd zijn rentree, na een aan de Olympische Spelen overgehouden knieblessure.

Alle Nederlanders in Italiaanse dienst behaalden de zege. Na zes gelijke spelen won Genoa, met John van 't Schip, met 4-3 van Pescara. Lazio Roma versloeg Atalanta met 3-0, mede door een doelpunt van Aron Winter. De oud-Ajacied, die ook vorige week in de confrontatie met Milan succes had, is voorlopig verzekerd van een basisplaats. Net als Doll, die een aandeel had in alle drie doelpunten, en Gascoigne. Riedle zit op de tribune. Lazio-verdediger Luzardi en Atalanta's Braziliaan Alemao werden in de tweede helft uit het veld gestuurd, als gevolg van een opstootje dat begon toen Alemao een overtreding maakte op Gascoigne.

Milan verzamelde twaalf punten uit zes duels en heeft twee punten voorsprong op Torino, dat ook nog een wedstrijd meer afwerkte. Torino, dat donderdag in Europees verband thuis met 2-1 verloor van Dinamo Moskou, herstelde zich moeizaam door Udinese met 1-0 te verslaan. De Belg Scifo benutte een strafschop. In de topper Inter - Juventus, voor 80.000 toeschouwers in San Siro, scoorden alleen buitenlanders. Sosa (Uruguay) en Sammer (Duitsland) in de laatste vijf minuten voor de pauze, Sjalimov (Rusland) tien minuten voor tijd. Even later deed de Duitser Möller wat terug. Inter heeft negen punten, net als Fiorentina dat Sampdoria met 4-0 versloeg. Twee treffers waren van Baiano, twee van de Argentijn Batistuta. De Duitser Effenberg was geschorst. Zowel voor Juventus als Sampdoria was het de eerste nederlaag van het seizoen.

Napoli-trainer Ranieri, wiens ontslag aanstaande leek door de slechte resultaten in de competitie en de Europese nederlaag tegen Paris SG, zag zijn spelers thuis met 2-1 winnen van AS Roma. Fonseca en Careca scoorden voor de Zuiditalianen. In negen duels werd weer bovenmodaal gescoord, 29 maal. Zestien treffers waren van buitenlandse makelij, maar een Italiaan voert de lijst van topschutters aan. Signori van Lazio maakte negen doelpunten, één meer dan Van Basten.

In de Spaanse competitie begint Deportivo La Coruna, de verrassende leider, sleet te vertonen. De uitwedstrijd tegen Burgos eindigde in een gelijkspel zonder doelpunten. Door dat punt verlies heeft La Coruna na acht wedstrijden nog maar twee punten voorsprong op Real Madrid en Barcelona. De twee clubs, die al jaren het Spaanse voetbal beheersen, wonnen op de achtste speeldag beide.

Ronald Koeman speelde gisteravond zijn honderdste wedstrijd in de Spaanse competitie. Barcelona was in de topper tegen Valencia uitstekend op dreef. Door twee treffers van de Bulgaar Stoitskov en de Deen Laudrup werd het voor 78.000 toeschouwers 3-0. Real Madrid versloeg zaterdagavond op eigen terrein Athletic de Bilbao. Voor 80.000 toeschouwers in het Bernabeu-Stadion speelde de van Olympique Marseille overgenomen Rafael Martin Vasquez zijn eerste wedstrijd sedert jaren in Madrid. Hij was in de wedstrijd niet alleen de beste speler van het veld maar legde ook de basis voor de twee Madrileense treffers. De eerste viel reeds na twee minuten door de Chileen Zamarano, die een lob van Vasquez afrondde. In de 53ste minuut kon de doelman van Burgos de bal na een hard schot van Vasquez niet onder contrôle krijgen, waarna Butrageno geen moeite had de bal in het doel te plaatsen.

In de Duitse competitie draait Bayern München sinds de terugkeer van Lothar Matthäus een stuk minder goed. Zaterdag leed de koploper de eerste nederlaag van het seizoen. Nota bene voor eigen publiek, dat Werder Bremen met 3-1 zag uithalen. Bayern werd aan kop van de ranglijst achterhaald door Eintracht Frankfurt, Bayer Leverkusen en Borussia Dortmund. Onderaan verliet FC Köln de laatste plaats door een verrassende overwinning van 3-1 op landskampioen VfB Stuttgart.