Onder het laatste bruine loofhout

Ooit waren de bijeenkomsten van de Nucleaire Plangroep van de NAVO spannende gebeurtenissen met grote demonstraties en veel veiligheidsagenten.

Jarenlang worstelde Nederland in het hoge college van 14 defensieministers (IJsland en Frankrijk nemen niet deel) over de kruisraketten. Uiteindelijk sloeg de ontspanning toe en ontsprong Nederland de dans. Vorig jaar werd in Taormina op Sicilië besloten de nucleaire slagkracht van de NAVO met 80 procent te verminderen.

Het verwijderen en vernietigen van de nucleaire wapens uit Europa is op tijd uitgevoerd. Dat was de voornaamste conclusie vorige week op de 52ste bijeenkomst van de Nucleaire Plangroep in het luxueuze Schotse buitenverblijf Gleneagles. De Amerikaanse minister van defensie kwam een dagje eerder om op zalm te vissen. De 14 ministers sloegen zich op de eerste avond door een internationaal buffet met 37 verschillende schotels.

De volgende ochtend kwam de vraag aan de orde hoe het verder moest met deze bijeenkomsten bij het haardvuur. De Nucleaire Plangroep wierp zich nu maar op de vredesoperaties van de NAVO en vroeg de generaals om nog eens wat op papier te zetten. De zon scheen fel op de laatste rode en bruine bladeren van het loofhout. De vrouwen van de ministers, generaals en ambassadeurs bezochten Balmoral Castle en de volgende avond was er weer een diner.

Toen werden de koffers gepakt en bij het afscheid verkneukelden de ruim samengestelde delegaties zich over een uitstapje naar Travemünde herfst 1993. De raketten mogen weg zijn, de discussiestof dunner worden, maar de badplaatsen en buitenverblijven kunnen op NAVO-klandizie blijven rekenen. (WN)

    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Rob Meines