Landsbergis staat op verlies

VILNIUS, 26 OKT. Bij de gisteren gehouden parlementsverkiezingen in Litouwen lijken president Landsbergis en zijn partij, Sajudis, een onverwachte nederlaag te hebben geleden tegen de ex-communisten.

Er waren vanochtend nog slechts voorlopige uitslagen bekend in de slag om de 141 zetels van de Seimas, maar volgens opiniepeilers van het Duitse bureau Infas en het Franse bureau Bull heeft de Litouwse Democratische Partij van de Arbeid (LDDP) van Algirdas Brazauskas 32 procent van de stemmen gekregen. De vroegere onafhankelijkheidsbeweging Sajudis kreeg 27 procent van de stemmen. Volgens Infas en Bull heeft gisteren 83,5 procent van de kiezers zich uitgesproken voor de nieuwe grondwet, die onder andere voorziet in de instelling van het ambt van president van de republiek. Eerder dit jaar heeft Landsbergis getracht de Litouwers over te halen akkoord te gaan met een presidentieel systeem; dat voorstel strandde op de lage opkomst van de kiezers. Volgens de nieuwe grondwet krijgt Litouwen een systeem waarin de president wordt onderworpen aan de controle van het parlement.

Sajudis heeft tijdens de campagne de nadruk gelegd op het gevaar uit het Oosten. Volgens Sajudis loopt de Litouwse onafhankelijkheid nog steeds gevaar door de terreinwinst van conservatieven in Moskou. Brazauskas' LDDP ijvert voor verzoening, zowel binnenlands als in de richting van Moskou. (Reuter, AFP)