Lampionnetjes

“Nederlandse schilders op gespannen voet met de gemberpot', schrijft Mark Peeters in NRC Handelsblad van 16 oktober. Maar hij blijkt zelf op gespannen voet te staan met de genoemde inhoud van zo'n pot als vaas.

Je kunt natuurlijk schilderen wat je wilt, maar ik heb er nog nooit "oranje slaapmutsjes' (Escholzia, een papaverachtige) in zien bengelen, want dat zouden ze doen met hun slappe stengels.

Wat je wel in die pot had staan waren de Chinese lampionnetjes, oranje lampionachtige zaaddozen van de lampionplant "Physalis alkekengi (familie der Nachtschaden), die jaren droog konden blijven staan, evenals de zilverwitte muntvormige vliezen van de judaspenning (vandaar de naam), die dan wel gelig en vooral stoffig werden op den duur en vooral je stierlijk gingen vervelen.

Men had toen per slot van rekening niet de hele winter bloemenstalletjes op straat met een uitgebreide keuze aan planten en bloemen, die zich amper iets van een jaargetijde aantrekken.

    • G.A. Kuyt-Goossen