Kohl acht verhoging belasting nu nodig

DÜSSELDORF, 26 OKT. De Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, heeft zijn partijgenoten opgeroepen in te stemmen met een verhoging van de belastingen ter financiering van de Duitse eenheid. Hij waarschuwde het partijcongres van de Christen-Democratische Unie dat die verhoging wel eens eerder nodig zou kunnen zijn dan 1995, het jaar waarmee de top van de Christen-Democratische Unie gisteravond instemde.

Kohl komt daarmee definitief terug van de belofte waarmee hij de vorige verkiezingen won, dat voor de Duitse eenheid geen belastingverhoging nodig zou zijn. Precieze details over de aard van belastingverhoging gaf hij niet, maar wel gaf hij aan drastisch op de overheidsuitgaven te zullen bezuinigen. “Ik neem aan dat verhoging van de inkomsten noodzakelijk is om de financiële erfenis (van Oost-Duitsland) te boven te komen. Dit is het uur van de waarheid”, aldus de bondskanselier.

De top van de CDU werd het gisteravond al eens over een verhoging van de belastingen in 1995. Het plan, dat de komende maanden verder zal worden ingevuld, komt na de kritiek die kwam op Kohls eerdere beloftes in 1990 dat de eenheid niet tot belastingverhoging zou leiden. Later was hij toch gedwongen de inkomstenbelasting te verhogen voor de periode van een jaar, waarbij hij de kosten van de oorlog in de Golf als argument voor de maatregel aanvoerde. Nu deze tijdelijke belastingverhoging komt te vervallen en de Duitse economie terugloopt, moet hij ruim voor de verkiezingscampagne van 1994 weer greep op de financiële situatie van de Bondsrepubliek zien te krijgen. De christen-democratische voorstellen voorzien ook in een matiging van de inkomens. Dat laatste zou tot stand gebracht moeten worden door overleg met werkgevers en werknemers. In 1995 moet een begin worden gemaakt met de aflossing van de schulden die zijn gemaakt voor de bekostiging van de Duitse eenwording.

Kohl zei verder dat de partij alles in het werk moet stellen om het vertrouwen van de kiezers te herwinnen. “Wij moeten alles in het werk stellen om het vertrouwen te herstellen dat gedeeltelijk is verloren gegaan bij de mensen van onze partij en onze rechtsstaat verdedigen tegen de extremismen van rechts en links”, aldus de bondskanselier.

De duizend afgevaardigden zullen zich deze week vooral buigen over de positie van Duitsland in Europa. Ook in de CDU is sprake van een groeiende scepsis met betrekking tot het proces van Europese eenwording.

In een vraaggesprek met het Duitse boulevardblad Bild am Sonntag stelt Kohl dat de Duitsers moeten nadenken over een verlenging van hun arbeidstijd. De arbeidstijd is in grote delen van de Duitse industrie teruggebracht tot 37,5 uur. “In voetbaltermen gesproken is de vraag of ons land in de Europa Cup wil blijven spelen danwel teruggaat naar de tweede divisie”, aldus de bondskanselier. In het vraaggesprek spreekt de bondskanselier de wens uit dat de volgende bondspresident een man of vrouw uit het oosten van Duitsland wordt, die overigens geen banden mag hebben gehad met het Oostduitse communistische bewind. (Reuter, AFP)