Irene de Kok kan judoploeg niet redden

LEONDING, 26 OKT. Irene de Kok moest wel hoog inzetten. Alleen door een vol punt (ippon) van Nederlands bekendste judoka kon het vrouwenteam uitzicht houden op de Europese titel. De Brabantse vervulde die opdracht zaterdag in het Oostenrijkse Leonding niet. Frankrijk prolongeerde het kampioenschap (4-2). Bij de mannen was de titel ook voor Frankrijk. De verzwakte Nederlandse afvaardiging werd vijfde.

De Kok, halfzwaargewicht, stond er niet voor eigen glorie. Een koka was zinloos geweest. Door de nederlagen in de lichtere gewichten werd de druk op haar en zwaargewicht Angelique Seriese tot het uiterste opgevoerd. Een beenworp van Laetitia Meignan, net als De Kok in Barcelona winnares van brons, pinde de ploeg van bondscoach Cor van der Geest op de tweede plaats.

Die verrichting is het beste resultaat dat ooit werd verwezenlijkt. De laatste vier jaar was de derde plaats een gewoonte. Door ruime overwinningen op Oostenrijk (6-0) en Groot-Brittannië (4-1) dwong oranje voor het eerst een finaleplaats af. De zeges in de finale kwamen op naam van Veronique Akkermans en Seriese.

Aan de boorden van de Donau groeide iets moois tussen Van der Geest en zijn vrouwen. Judotechnisch hebben collega's nog wel eens wat op de Haarlemmer aan te merken, mentaal is er geen betere begeleider denkbaar. Zijn visie is eenvoudig: “Gooien. Op de rug moet ze.” Of: “Haal dat mens er af.” Dat werd de judoka's althans langs de mat met luide stem te kennen gegeven. Hij zet muurbloempjes in de zon. Van der Geest zoekt voortdurend verkering met zijn pupillen, wordt op handen gedragen.

“Er wordt harder getraind dan voorheen. Vroeger werden de judoka's in hun club afgemat en deden ze het bij de centrale training rustig aan. Dat is nu anders.” Net als zijn voorgangers zal Van der Geest te maken krijgen met ambitieuze clubtrainers die hun pupil niet kunnen loslaten. Afhankelijk van de speelruimte zal de coach ingaan op het aanbod van de JBN om zijn verbintenis tot 1996 te verlengen. “Ik wil geen reisleider zijn”, is zijn opvatting.

De mannen gingen gisteren al in de eerste ronde onderuit. Frederik van Oosterom, die woensdag te horen had gekregen voor Theo Meijer te moeten invallen, had de ploeg nog op voorsprong gezet. Zwaargewicht Gert Catsburg kon zich tegen de Oostenrijker Wolfgang Ebner een nederlaag met koka permitteren. De student uit Nijverdal had zijn gedachten niet bij zijn werkzaamheden op de tatami.

De onnodige nederlaag (3-3, 25-30) bracht het zevental in de herkansing tegen Rusland. Een pijnlijke ervaring (0-6). Alleen Danny May, vervanger van de falende Dave de Vries, bleef op de been. Alex Smeets, Van Oosterom en Catsburg lieten zich vangen in een armklem. Catsburg, tegen de sukkelende wereldkampioen Kosorotov zelfs negen seconden voor tijd, toen hij het duel in handen had. “Pak een Rus altijd met twee handen. Anders grijpt hij naar je benen”, was Vissers les. Naast Meijer ontbraken Ben Spijkers en Anthony Wurth in de selectie. Spijkers kan het niet meer vinden met bondscoach Wim Visser. De judoka heeft geen vertrouwen meer in de man, die vroeger als zijn vader was. Sinds "Barcelona' heeft hij geen centrale training meer bezocht. Wurth is de zware olympische depressie nog niet te boven. Aan de titelstrijd deden niet meer dan zeven landen mee. Litouwen melde zich op het laatste moment af, in Spanje, Italië en België was het geld op. Alleen de kapitaalkrachtigste leden van de EJU bleken na de Olympische Spelen nog in staat een ploeg af te vaardigen. (ANP)