Inzetten jongeren bij politie "succes'

AMSTERDAM, 26 OKT. De Amsterdamse politie zet het experiment voort, waarbij allochtone jongeren die met de politie in contact zijn gekomen worden ingezet bij het bewaken van winkelcentra. De politie noemt de eerste proef met zes jongeren, van voornamelijk Marokkaanse afkomst, geslaagd. Een nieuwe groep van tien tot twaalf jongens zal worden ingezet vanaf november dit jaar.

De inzet van de bewakingsgroep "Beware, watch out' is een initiatief van het zogenoemde tienerteam van het Amsterdamse politiebureau Meer en Vaart. Eerder dit jaar werd de bewakingsgroep gedurende enkele maanden onder begeleiding van de politie ingezet bij de bewaking van het winkelcentrum Osdorpplein. Winkeliers hadden veel overlast van groepen allochtone jongeren. Volgens commissaris B. Visser van bureau Meer en Vaart is het aantal diefstallen na het inzetten van de bewakingsgroep met de helft teruggelopen en tonen de winkeliers zich zeer positief over het project.

Behalve het vergroten van de veiligheid moet het bewakings team de jongeren meer verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen, aldus Visser. Ook dienen zij als voorbeeld binnen hun eigen groep. Van de eerste zes jongens zijn vier terug naar school, heeft één een administratieve betrekking bij de politie en de laatste heeft een beroepsopleiding afgerond. Volgens Visser zal ook bij de nieuwe groep worden gekeken of de jongens aan werk geholpen kunnen worden bij de politie en bewakingsdiensten of een aanvullende vakopleiding kunnen volgen.

Het tienerteam onder leiding van inspecteur Rob Raat ontving deze zomer de innovatieprijs van het Korps Rijkspolitie voor zijn idee om allochtone jongeren te betrekken bij politiewerk. Tegen het initiatief bestond aanvankelijk bedenkingen bij de stadsdeelraad Osdorp, de stadswacht en de politie-vakorganisaties.