Ikea neemt winkels van Habitat over

ROTTERDAM, 26 OKT. Het Zweedse meubelwarenhuis Ikea neemt de wooninrichtingwinkels van Habitat in Frankrijk en Groot-Brittannië over van het Britse detailhandelsconcern Storehouse.

Dit is vanmorgen door Ikea en Habitat bekendgemaakt. De 73 Franse en Britse winkels van Habitat leveren Storehouse op dit moment 219 miljoen gulden op.

Voor de drie Nederlandse winkels van Habitat, die zich al in 1988 hebben losgemaakt van het Britse concern en sindsdien op franchisebasis werken, heeft de overneming geen gevolgen. Habitat-Nederland - met vestigingen in Amsterdam, Utrecht en Den Haag - is een volledig zelfstandige organisatie die goederen koopt van de Franse winkelketen. De Nederlandse meubelzaken, die sinds 1988 zelfstandig opereren, behalen een jaaromzet van ruim twintig miljoen gulden. Bij Habitat Nederland werken momenteel circa 100 mensen.

Samenvoeging van de Franse en Britse Habitat-verkooppunten biedt vooral complementaire voordelen. Ikea richt zich op de jonge consument die voorzichtig moet omgaan met zijn geld. Habitat moet het hebben van ouder, meer gefortuneerd publiek dat meer geld wil uitgeven voor de inrichting van het huis.

De 73 Britse en Franse Habitat-winkels worden verkocht aan de in Amsterdam gevestigde Ingka Holding. Deze holding is ook eigenaar van de Ikea-winkels in Nederland. De aandeelhouders van Ingka zitten in Zweden. Storehouse onderhandelt nog met een andere partij over de verkoop van de verlieslijdende Amerikaanse Habitat-keten.