Geweld in Natal eist ten minste 35 levens

JOHANNESBURG, 26 OKT. Zeker 35 mensen zijn dit weekeinde om het leven gekomen bij geweld in de Zuidafrikaanse provincie Natal, die het toneel is van een bloedige politieke strijd tussen het ANC en Inkatha.

Twintig mensen werden zaterdagavond vermoord en 27 gewond toen vijftien mannen met automatische geweren in Mpesheni bij Durban het vuur openden op een groep mensen, die bezig was met een traditionele ceremonie. Volgens een woordvoerder van Inkatha waren de slachtoffers aanhangers van deze Zulu-beweging. De aanval was gericht op het huis van een Inkatha-leider in het gebied, Spoki Sabelo. Onder de slachtoffers, die tussen de vier en zestig jaar oud waren, bevonden zich vier vrouwen en twee kinderen. Het bloedbad volgde op een aanval op twee huizen in het nabijgelegen Folweni. Daarbij kwamen vrijdagavond zes jongeren van 15 en 16 jaar om het leven. Het is niet duidelijk tot welke partij zij behoorden.

Dit patroon van aanvallen en wraakneming doet zich al geruime tijd voor in de townships rondom Durban. Daarbij kwamen de laatste tijd vooral Inkatha-mensen om het leven. Volgens Inkatha zijn sinds 18 augustus bij zeven bloedbaden 86 aanhangers vermoord. De organisatie beschuldigt de militaire vleugel van het ANC, Umkhonto we Siszwe, van de moordpartijen.

De minister van wet en orde, Hernus Kriel, sprak gisteren in een verklaring zijn bezorgdheid uit over het oplopende politiek geweld in Natal. Hij riep de leiders van het ANC en Inkatha, Mandela en Buthelezi, op zo snel mogelijk elkaar te ontmoeten “en te beginnen een cultuur van politieke tolerantie onder hun aanhangers te scheppen”. “Hoewel de politie en de regering al het fysiek mogelijke doen, is het duidelijk dat het geweld een politieke oplossing vereist”, aldus de bewindsman.