Fokker hoger, koers Daf daalt tot tientje

AMSTERDAM, 26 OKT. De beurskoers van Fokker schoot vanmorgen omhoog na de berichten over een definitief akkoord tussen Fokker, Dasa en de overheid. Daf daalde naar de laagste koers aller tijden (10 gulden).

AMSTERDAM De fors hogere dollar en de nog steeds goede stemming op de obligatiemarkt werden door handelaren genoemd als oorzaken voor de hogere koersen. De EOE-index, die vrijdag sloot op 278,16, was omstreeks het middaguur één punt hoger.

De koers van Fokker schoot bij opening 2,30 gulden omhoog op 18,10 gulden, maar nadat Dasa liet weten nog steeds “in gesprek” te zijn moest de vliegtuigbouwer weer terrein prijsgeven.

De overige aandeelhouders staan volledig buiten de beoogde overeenkomst tussen de Nederlandse staat en Dasa. Het Duitse bedrijf zal geen bod doen op de rest van de aandelen. De verwachting is dat Dasa via de volledige opname van een aandelenemissie honderden miljoenen guldens in Fokker zal pompen. Beleggers hopen dat hierdoor de zorgen over Fokkers financiën zullen afnemen. De beurskoers kan hierdoor flink stijgen.

Opvallend was het lichte herstel van Philips, waarvan de koers vrijdagavond op Wall Street steeg. Handelaren signaleerden enige vraag naar het aandeel nadat het Amerikaanse effectenhuis County NatWest zijn verkoopadvies voor Philips veranderde in "houden'. Naar verluidt menen de analisten van County NatWest dat het negatieve sentiment inmiddels volledig in de beurskoers van Philips is verdisconteerd. Philips, dat vrijdag sloot op 20,30 gulden, was omstreeks het middaguur veertig cent hoger. Philips presenteert volgende week kwartaalcijfers.

Unilever zette de koersstijging voort. Unilever, dat vrijdag sloot op 189,70 gulden, was omstreeks het middaguur 1,20 gulden hoger. DSM was licht lager. Het chemieconcern presenteert aanstaande donderdag de kwartaalcijfers.

Daf daalde naar een laagste koers aller tijden van 10 gulden, nadat de geplaagde truckfabrikant vrijdag liet weten dat de produktie wordt teruggeschroefd. Ook liet Daf weten dat het dividend op de prefs niet wordt uitbetaald. Later trad een licht herstel op tot 10,20 gulden, maar dat was nog altijd zes dubbeltjes onder het slot vrijdag. Volgens handelaren opereerden twee institutionele beleggers vanmorgen aan de verkoopkant. De stukken werden vervolgens hier en daar opgepikt door speculatieve particuliere beleggers.

LONDEN Na de koersrally vorige week daalde de rust vanmorgen weer neer op de Londense effectenbeurs. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 2.669,7, was omstreeks het middaguur 2,5 punt lager.

FRANKFURT Geruchten over een renteverlaging zorgden voor hogere koersen op de Duitse aandelenbeurs. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag sloot op 1.526,82, was omstreeks het middaguur 7,5 punt hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager, nadat er de hele dag nauwelijks beweging viel te bespeuren op de Japanse effectenbeurs. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 106,32 punten lager op 17.011,33.