Clubs profiteren van miljoenenwinst KNVB

ZEIST, 26 OKT. De resultatenrekening van de sectie betaald voetbal van de KNVB over het seizoen 1991/92 sluit met een voordelig saldo van bijna 8,4 miljoen gulden. Daarvan is ruim de helft te danken aan het EK in Zweden.

Het voordelig saldo, inclusief EK-afrekening, bedroeg precies 8.396.112 gulden. Begroot was een bedrag van 1.418.000 gulden, waarbij geen rekening was gehouden met de Europese titelstrijd. Het positieve verschil bedraagt dus 6.978.112 gulden.

Enkele oorzaken van de hogere baten van bijna zeven miljoen gulden waren: de hogere opbrengst uit interlandwedstrijden (720.000 gulden). De beslissende confrontatie Nederland-Portugal was uitverkocht, de oefenduels in de aanloop naar het EK tegen Oostenrijk, Wales en Frankrijk waren niet begroot. Bovendien brachten sponsors meer in dan geschat (777.000 gulden) en bedroeg het positieve saldo na het EK 4.309.000 gulden. De lasten waren kleiner dan begroot, vooral door het niet invullen van vacatures.

De clubs zullen profiteren van de gunstige ontwikkeling. De financiële commissie onder leiding van Vitesse-voorzitter Aalbers steunt het voorstel van het bestuur betaald voetbal om alle clubs die afgelopen seizoen uitkwamen in de eredivisie naast de bijdrage van sponsor PTT 85.000 gulden extra uit te keren. Van dat bedrag komt 50.000 gulden uit het regulier resultaat, 35.000 uit de EK-opbrengst.

Clubs die speelden in de eerste divisie kunnen naast die 85.000 gulden zelfs 15.000 gulden extra tegemoet zien, als douceurtje voor het feit dat voor de op een na hoogste klasse nog geen sponsor is gevonden. (ANP)