Bush favoriet bij Europese topmanagers

ROTTERDAM, 26 OKT. Als de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in handen van Europese topmanagers zou liggen, dan blijft George Bush nog vier jaar aan de macht in de VS.

Van de Europese directeuren geeft 41 procent Bush de voorkeur boven zijn rivaal Bill Clinton, die een score van 35 procent haalt. De onafhankelijke kandidaat Ross Perot krijgt één procent van de stemmen. De rest van de directeuren uit geen voorkeur op de vraag welke presidentskandidaat de beste is voor het Europese bedrijfsleven.

Dit blijkt uit onderzoek van het Britse communicatie-adviesbureau UPS Europese Business Seminar, uitgevoerd onder 1483 managers uit België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Nederland en Spanje. De ondervraagden, die volgens het Britse onderzoeksbureau Harris Research Centre “allen op directieniveau functioneren”, zijn geselecteerd uit de 15.000 Europese bedrijven met de grootste omzet.

Bush ligt opvallend goed bij de Britse managers. Van de ondervraagde Britten geeft 72 procent de Republikein de voorkeur boven Clinton. Ook in Duitsland is de steun voor Bush groot: 51 procent tegenover slechts 27 procent voor Clinton.

De aanhang van Bush is opmerkelijk laag in Frankrijk en Italië, waar de managers een voorkeur hebben voor Clinton. Ook in Nederland geniet Clinton meer populariteit dan Bush al is het verschil klein: 40 procent kiest voor Bush, 46 voor Clinton.

Dat is minder dan de steun die Clinton vanuit het Nederlandse parlement zou krijgen. Vorige week bleek uit onderzoek van deze krant dat de democratische presidentskandidaat met grote voorsprong de favoriet in de Tweede Kamer is. Van de Haagse politici zou 81,9 procent op de Democratische kandidaat stemmen. Bush kreeg van het Nederlandse parlement nog geen 16 procent van de stemmen.

Voor Ross Perot is de steun nog het grootste in Nederland, waar 3 procent van de ondervraagden op hem zou stemmen.