Brinkman danst op Peer Gynt door de peilingen

Bij het CDA heerst tevredenheid. In de peilingen, die de partij een paar maanden geleden nog slechts 44 zetels (thans 54) in de Tweede Kamer gaven, is men weer aangeland op circa 50 zetels.

En het mooie is dat die upswing wordt geconstateerd direct na de algemene politieke beschouwingen. Fractieleider Elco Brinkman, beoogd partijleider en premier, veel in beeld de afgelopen week, heeft dus gescoord. Zo ervaart men dat in CDA-kring.

Fractiewoordvoerder Frits Wester, bescheiden ogend maar doelbewust werkend aan het imago van de fractieleider, acht zijn recent opgestelde hypothese bevestigd: telkenmale wanneer Brinkman veel in het nieuws is, stijgt de aanhang van de partij. Een hoopgevend vooruitzicht, want bij de partijtop bestaat nog wel wat zorg rond de vraag of Brinkman straks net zo veel kiezers zal trekken als Ruud Lubbers.

De "personality' van Brinkman, die vanaf het voorjaar nadrukkelijk in de strijd werd geworpen met de loopmicrofoon-act, kan nu veilig nog sterker als pluspunt naar voren worden geschoven. Afgelopen vrijdagavond was dat meteen op tv te zien in een CDA-filmpje in het kader van de zendtijd voor politieke partijen. De beschikbare drie minuten alleen Brinkman-promotie: guitig, bedroefd, streng, verstoord kijkend. Constaterend, overtuigend, begrijpend en vooral ook ponerend dat er nog heel veel moet veranderen in Nederland. Dat alles in een snelle afwisseling van totalen, halftotalen en extreme close-ups, gemonteerd door Wester zelf. Geheel in zwart-wit, opgenomen in de Kamer vorige week, zonder verbindende tekst, met alleen muziek uit Edvard Griegs Peer Gynt Suite, waarop Brinkman in vertraagde opnames lijkt te dansen. Aan het eind drie woorden kort in beeld: "Helder', "Eerlijk', "Betrokken'.

Er speelt slechts één ander Kamerlid een rol in het promotiefilmpje, lopend overleggend met de fractievoorzitter: Jaap de Hoop Scheffer, de man die een goede kans maakt Brinkman straks als fractieleider op te volgen. Een knipoog naar de goede verstaander, in de eerste plaats de fractie, die daar nog over moet beslissen. (RM)

    • Willebrord Nieuwenhuis
    • Rob Meines